BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Avatarok segítenek a gyógyításban

Egy virtuális modell (avatar) segítségével az orvosok olyan módon is elérhetik a páciensek egészségügyi adatait, mint ha élőben vizsgálnák őket; az erre kidolgozott szoftvert mutatták be a közelmúltban az IBM kutatói.

Az avatarok jól ismertek a virtuális világból és az elektronikus játékokból, ahol egy-egy szereplőt személyesítenek meg különböző élőlények formájában. Az avatarok közel sem csak a szórakoztatás területén tehetnek jó szolgálatot: a szoftver használatával az orvosnak nem kell kartotékok mélyére ásnia vagy számítógépes könyvtárak között keresgélnie, ha egy beteg kórtörténetét szeretné megismerni. A doktor a számítógépes egérrel a pácienst megszemélyesítő avatar valamelyik testrészére kattintva lehívhatja a testtájékhoz tartozó valamennyi információt: korábbi panaszok leírását, laboreredményeket, röntgenfelvételeket.

A jelenleg az egészségügyben általában alkalmazott adatokat őrző és menedzselő megoldások nem használják ki a rendelkezésre álló információtömegben rejlő lehetőséget. A papíron vagy különböző adatbázisokban töredékesen tárolt zárójelentések, képi felvételek, leletek együttes, strukturált kezelésével a gyógyítók sokkal jobban ráláthatnak pácienseik egészségügyi állapotára, hamar szembeszökővé válnak az összefüggések, sőt több idő maradhat a beteggel foglalkozni. (VG)

Jelbeszéd-átalakító

Az avatarokat fogja munkára az IBM másik kutatási projektje is. A beszédfelismerő szoftver kiegészítéseként készül az az egyelőre angolul értő „virtuális személy”, aki a folyó beszédet jelbeszéddé alakítja a nagyothallók számára. A segítséggel élő így laptopja segítségével bárhol aktiválhatja virtuális jeltolmácsát, otthon, tévénézés közben, moziban, színházban vagy társaságban.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.