BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egészségügy: IT-kihívások

A kórházak, rendelőintézetek és patikák informatikai fejlesztése már elindult a jó úton, az egészségügy központi igazgatásában is nagyjából kiépültek a tervezési és analitikus rendszerek, de ezek többsége még nem kommunikál megfelelően egymással. Nem halogatható sokáig az egységes európai egészségbiztosítási kártya bevezetése sem.

Az egészségügy komplex rendszere megfelelő informatikai támogatás nélkül elképzelhetetlen. Finanszírozása hatalmas összegű közpénzt emészt fel, ezért kiemelt szerepűnek kell lennie a megfelelő tervezésnek és költségkontrollingnak, ehhez ugyancsak kellenek az informatikai eszközök.

Az egyik legjelentősebb fejlesztési projekt az intézményközi rendszer, amelyre három kelet-magyarországi térségben kerül sor. A rendszer megvalósításának célja többek között, hogy lehetővé tegye az egészségügyi intézményekben keletkezett betegadatok más intézményekben való lekérdezhetőségét.

Fontos a járulékot nem fizető „potyautasok” kiszűrése, amelyre a jelenlegi tajkártyarendszer csak korlátozottan alkalmas. Szükség lesz egy korszerű központi nyilvántartó rendszerre is. A tervezett finanszírozási változások miatt pedig a pénzügyi elszámolást megkönnyítő nemzeti egészségügyi elszámolóházat is ki kell alakítani.

Kényes kérdés és a rendszerek kiépítése során figyelembe kell venni az adatvédelmi szempontokat. Ez szükségessé teszi, hogy egyes adatbázisok kezelése továbbra is állami feladat legyen, de a megvalósításba érdemes hasonló rendszereket kiépítő országok tapasztalatait ismerő szereplőket is bevonni. (Elemzésünk a 2. oldalon)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.