BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy autóhoz egy szoftver

Régen elmúltak már azok az idők, amikor egy-egy lerobbant autónál a lyukas hűtő, az elszakadt ékszíj vagy a defekt volt a megállás oka. Az autós ilyenkor némi barkácsolással akár önerőből is eljuthatott a szervizbe, míg a fedélzeti számítógépek világában még azt is csak remélni lehet, hogy a szerelő laptopja képes lesz kiokoskodni, miért is omlott össze a rendszer.

Egy mai gépkocsiban a hozzáértő szemek akár nyolcvan különböző, saját processzorral rendelkező vezérlőegységet találnak, a fékrásegítőtől az ablakemelőig, s mind másik gyártónál és másfajta szoftverrel készül. Inkább az a csoda, hogy az ilyen autók egyáltalán elindulnak, nem az, hogy néha a berendezések összezavarodnak. A kaiserslauterni Fraunhofer-Institut kutatói, akik most egy optimalizált szoftverrendszerű, azaz egyetlen nyelvet használó kísérleti gépkocsit állítanak össze, úgy számolnak: ha nem történik valami, néhány év múlva már 300 különböző rendszert kell összehangolni.

A problémát már az ipar is észlelte, s 2003-ban létrehozták az Autosar nyílt architektúra-rendszert, amelynek célja, hogy azonos nyelven írják valamennyi gépjárműelem programjait, s így ne merüljenek fel kompatibilitási problémák. Ezzel nemcsak a javítás, de a gyártás és a tervezés is egyszerűbb volna, hiszen a beszállítóknak nem kellene minden egyes autógyártó számára külön programmal ellátni ugyanazon berendezésüket.

Az Autosar gyakorlati alkalmazása előtt azonban annak stabilitását ellenőrizni kell, hiszen 180 kilométeres óránkénti tempónál szó sem lehet a szoftver újraindításáról. A rendszer tesztpéldányát a közelmúltban mutatták be az egyik nemzetközi autókiállításon.

A teszteket a kutatók egy a valós méretek ötödében elkészített gépkocsin végzik, amelyben – a robbanómotortól a menetstabilizálóig – minden úgy működik, mint az igazi autókban. Ha minden jól megy, az első Autosar nyelvet használó autók 2008-ban a piacra kerülhetnek, 2011-re pedig már szabvány lehet a rendszerből. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.