BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élesben az e-egészség

Ebben a hónapban készült el az a világszínvonalú kórházi informatikai rendszer, amelyet a Cisco Magyarország és a T-Systems adományozott a Bethesda Gyermekkórháznak. A 130 millió forintos projekt megvalósításának másik fő eredménye a fehér könyv, amelyben részletesen dokumentálták a fejlesztés minden lépését.

Az elmúlt hét hónapban a 135 aktív ággyal működő kórház két budapesti épületében új vezetékes és vezeték nélküli hálózatot vezettek be, új számítógépeket és nyomtatókat telepítettek, elkészült a klinikai és kórházmenedzsment-szoftver, a beteghívó és -irányító, a rádiófrekvenciás helymeghatározó (RFID-) rendszer és számos más e-egészségügyi megoldás.

Az orvosok telekonzílium segítségével tarthatnak szakmai megbeszéléseket, a betegek vizsgálati eredményeihez és valós idejű adataihoz a kórház területén belül vezeték nélküli számítógéppel, azon kívül pedig biztonságos internetkapcsolaton keresztül férhetnek hozzá. A beteghívó és betegirányító rendszer révén csökkent a várakozási idő. A beruházás megtakarítást is hozott, a korábbi párhuzamos (telefon- és számítógépes) hálózatok helyett egy IP-hálózat üzemel, sőt az RFID-rendszer a nagy értékű berendezések eltűnését is megakadályozza.

Az IT-megoldások újszerű bevételi forrást is teremthetnek az intézmények számára. Ilyen a távdiagnosztika, amelynek keretében a világ bármely pontján működő partnerintézményből érkező leletekből – például nagy felbontású röntgen-, CT- vagy MR-képekből – a hazai orvosok állítják fel a diagnózist. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.