BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Friss számok a magyar IT-piacról

A magyarországi IT-piac az átalakulóban lévő gazdaság jellemzőit mutatja, 2007-ben az informatikára fordított költések 43 százalékát adják a hardverek, és mindössze 23 százalékát a szoftverek. Az IT-költések a GDP-nek csupán a 2,3 százalékát teszik ki, a világviszonylatban jellemző 2,5 százalékkal szemben – derül ki az IDC amerikai piackutató legfrissebb felméréséből.

A kutatás szerint a magyarországi IT-költések összege ebben az évben eléri az 545,5 milliárd forintot (2,6 milliárd dollárt), ebből a szoftverköltések 122,8 milliárd forintot (0,6 milliárd dollárt) képviselnek. A következő négy évben ez a szám évi 6,2 százalékkal emelkedik, ezen belül a szoftverköltés növekedése évi 8,6 százalékot jelent majd. Az IDC megállapította, hogy a szoftverberuházások tényleges arányukon túlmutató mértékben ösztönzik a szakképesítést igénylő munkahelyek számának a bővülését. A szoftverek elsősorban a disztribúciós és a szolgáltatói szektorban, valamint az informatikát hasznosító szervezeteknél generálnak új tevékenységeket. Míg a dobozos szoftverekre fordított összeg csupán 23 százalékkal részesedik a 2007-es év teljes IT-költéséből, az IT-profilú munkahelyek 48 százaléka kötődik majd szoftverekhez, ez több mint 118 ezres létszámot jelent. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.