BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Haldoklik az adminisztrátorok miatt a Wikipédia?

Krízisben van a népszerű online lexikon, kevés az új felhasználó, csökken a látogatottság, állítja egy tanulmányra hivatkozva Robert Rohde, a lap egyik szerkesztője - írja az sg.hu.

Rohde egy tanulmányra hivatkozott, amely szerint a Wikipédia angol nyelvű változatát olvasók száma először csökkent 2001 januárja óta és számos korábbi szerző is hátat fordított a lexikon szerkesztőcsapatának.

A válság egyik lehetséges oka, hogy rendkívül fagyossá vált a légkör a szerkesztőcsapat tagjai között és a helyzetet jelentősen súlyosbították az elmúlt hónapokban új erőre kapott, a lexikonban megjelent írások tartalmát és színvonalát egyaránt bíráló kritikák is.

Emellett komoly feszültséget okozott, hogy sok adminisztrátor számos, az olvasók szerint jó anyagot törölt ki arra hivatkozva, hogy a szövegek nem megfelelő minőségűek. „Tudomásom szerint sokan kétkedve fogadták ennek a tanulmánynak a megállapításait. Bár tény, a legutolsó, májusi mérések óta nem nőtt a német Wikipédia-oldalt felkeresők száma" - reagált Rohde bejelentésére Arne Klempert, a Wikimedia Németország vezetője.

„A probléma gyökerét abban látom, hogy két csoport van, amelyek állandóan szembe kerülnek egymással, és ez feszültséget okoz. Az egyik minden létező tudást szeretne összegyűjteni és megjelentetni az oldalon, a másik nem erre, hanem kizárólag az ellenőrzött, minőségi anyagok közlésére törekszik" - mondta Klempert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.