BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomtatni csak pontosan, szépen

Könnyű elcsábulni, amikor 6500 forintért kínálnak egy nyomtatót valamelyik áruházlánc weblapján, vagy polcain. Otthon aztán gyerek és felnőtt boldogan kattintgat a „print” gombra, így könnyen előfordulhat, hogy az öröm csak addig tart, amíg nem kell új festékanyagokat venni a masinába.

Útelágazás: mátrix, lézer, tinta

A sokak szerint ma már korszerűtlennek tűnő mátrix-nyomtatóknak is változatlanul megvan az ideális alkalmazási területük, a többpéldányos (önindigós) számlanyomtatásnál egyértelműen a leggazdaságosabb megoldást nyújtják, mivel festékszalagot használnak, és egyetlen nekifutásra akár 2-3-4 másolatot is elkészítenek. Felhasználási területük azonban leszűkült, így csak az Epson és az OKI kínálatában találunk ilyen, az úgynevezett SOHO piacra (Small Office Home Office) piacra szánt masinákat.

Az otthonra, vagy kis irodákba szánt nyomtatók esetében valójában a „lézer vagy tintasugaras” kérdésben kell döntenünk.
Ökölszabályként megfogalmazható: az általános szöveges és táblázatos dokumentumokhoz (például ügyvédi irodákban, könyvelőcégeknél) tökéletesen megfelel a feketével nyomtató (monokróm) lézerprinter – az igényesebb, esetleg minőségi papírra készülő prezentációkat és üzleti grafikonokat azonban színes lézerrel érdemes kinyomtatni.
A fényesebb nyomtatokhoz, színvonalasabb kiadványokhoz, grafikákhoz, főként pedig a valódi fotóminőségű nyomtatáshoz sokkal alkalmasabbak a tintasugaras elven működő készülékek, bár tény, hogy jóval magasabb oldalankénti költséggel kell számolnunk, mint a lézerek esetében.


Meglepetés helyett

Panasszal élt egy vásárló, mert fotónyomtatójában 17 kép megjelenítése után kifogyott néhány festékpatron. Mint kiderült, a felhasználó 17 szegélynélküli, A4-es méretű fotót nyomtatott ki, mégpedig a legjobb minőségben, ami köztudottan festékfaló üzemmód. Az azonban még vásárlót is meglepte, amikor a számítások bebizonyították, hogy végülis kapott 2 „ajándékfotót”, ugyanis a gyártó által megadott adatok szerint ilyen méretben és minőségben csak 15 fényképhez lett volna elegendő a patronokba töltött festék.

A gyártók egységesen 5%-os lefedettségre adják meg az egyes patronok nyomtatási kapacitását – ez a „közös nevező” egyben összehasonlíthatóvá teszi a különböző nyomtatópatronok gazdaságosságát is.
Lézernyomtatóval olcsón

A kizárólag szöveges dokumentumok és táblázatok nyomtatásához ajánlható egyszerűbb monokróm lézernyomtatók legkedvezőbb árú modelljei már 20000 forint alatt elérhetők. A Samsung 2010PR jelű készüléke például 1200x600 dpi felbontással dolgozik, sebessége 20 oldal/perc – a XEROX WorkCentre 3119 ennél szerényebb képességű (600x600 dpi, 18 oldal/perc), de mindkét nyomtató a húszezres határ alatt marad. A 600x600 dpi felbontásra képes HP LaserJet 1018 valamivel drágább, de ugyanebben az árkategóriában elérhető a nagyobb felbontás miatt a szebb írásképű, kontúrosabb karaktereket produkáló készülék is (Brother HL-2030, 2400 x 600 dpi felbontás). A percenként 12-20 oldalas nyomtatási sebesség néhányoldalas anyagok esetén még megfelelő, de nagyobb és folyamatos terhelésre nem igazán alkalmasak.
40000 forint környékén már komolyabb „erőművek” is kaphatók, amelyek akár havonta 10000 oldal kinyomtatásával is megbízhatóan birkóznak meg.

Sajnos az is ökölszabály, hogy nem szabad kizárólag a készülék árából kiindulni, a későbbi kiadások fontos tétele az úgynevezett „fogyóanyag” (az említett lézernyomtatók egyikéhez például 16000 forint a 2500 oldal kinyomtatására elegendő festékkazetta, a 12000 oldal élettartamú fotóhenger cseréje pedig 21120 forintot emészt fel).
Az utóbbi évek értékesítési adatai azt mutatják, hogy hazai vásárlók között is egyre népszerűbbek a színes lézernyomtatók. Ebben a kategóriában is találunk kifejezetten kedvező árú modelleket, a Xerox Phaser 6110 ára bruttó 35000 forint (600x600 dpi felbontás, percenként 16 fekete vagy 4 színes oldal), a nagyobb felbontású Samsung Laser CLP-300 is „csak” 47000 forint (2400 x 600 dpi, teljesítménye 16 fekete, vagy 4 színes oldal percenként). A hazai lézerpiacot egyértelműen a Hewlett-Packard uralja, a dobogós helyezésekért a Samsung, az OKI és a XEROX áll versenyben.

Színhűség tintasugarasokkal

A tintasugaras nyomtatóknál nem ritka, ha egy alapkészüléket 10000 forint alatt kínálnak: a Canon PIXMA IP1300 akcióban akár 6500 forintért, a Lexmark z845-ese 6410 forintért, a HP DeskJet D1360 pedig 8500 forintért megkapható. Azt azonban már a vásárlásnál érdemes tudomásul venni, hogy később szinte ugyanennyit kell majd fizetnünk egy garnitúra eredeti tintapatronért, mint magáért az akciós készülékért.

Különösen csábító lehet, hogy már ezek a kezdőknek szánt modellek is képesek 4800x1200 dpi-s felbontásra, fekete-fehérben 11-24 lap/perces nyomtatási sebességük sok háztartásban elegendő lehet, sőt megfelelő papírt választva még fotók esetében is elfogadható minőséget nyújtanak. Gondot a drága kellékanyagok jelentenek, mivel a fekete patron mellett csak 1 színes festékkazettával dolgoznak, ami egyben azt is jelenti, hogy egyetlen szín kifogyása esetén is komplett patroncserére kényszerülünk.
A megoldást a színenként cserélhető patronok jelentik, a piaci szereplők mindegyike kínál már ilyen készülékeket – de a fejlettebb kialakítás persze (jóval) magasabb készülék-árat is jelent, az üzemeltetési költség viszont csökken.

A digitális fotózás gyors terjedése a fotóminőségű nyomtatásra is alkalmas modellek felé tereli a vásárlókat – ma ebben a kategóriában a legszélesebb a kínálat. A vezető gyártók mindegyike megoldotta a számítógép nélküli fotónyomtatást, a fényképezőgépről történő közvetlen printelés lehetőségét főként azok az amatőr fotósok élvezik, akik nem kívánják képfeldolgozó szoftverekkel javítani felvételeiket.

A ma már széles körben elfogadott PictBridge technológiának köszönhetően a különböző márkájú eszközök (amelyeken fel is tüntetik a PictBridge emblémát) is képesek a közvetlen fényképezőgép-nyomtató kommunikációra.

A legfejlettebb nyomtató modellek alkalmasak kétoldalas nyomtatásra, CD/DVD felületének nyomtatásra, memóriakártyák fogadására, sőt a színes LCD-kijelzőjük segítségével már az alapvető képszerkesztési, és retusálási funkciókat is elvégezhetjük.

A valódi fotóminőség előállítására alkalmas fotónyomtatók persze jóval drágábbak, de a fenti szolgáltatásokon túl más előnyöket is kínálnak. A csúcsmodellek már csupán 1 pikoliteres tinta-cseppecskékkel dolgoznak (Canon iP4300), maximális felbontásuk eléri a 9600x 2400 dpi-t. A nagyfelbontású nyomtatás azonban a sebesség rovására megy, akár percekig is eltarthat a nyomtatás, viszont kitűnő minőségű nyomatok érhetők el. Ebben a szegmensben főként a Hewlett-Packard, a Canon és az Epson vív nagy csatát a fogyasztókért.

Házi-tender tíz percben

Mivel a nyomtató ára csak törtrésze lesz a teljes költségnek, a választás előtt érdemes kicsiben végigvinni a nagykapacitású irodai nyomtató-rendszerek tendereiben szereplő úgynevezett TCO-elemzést (Total Cost of Ownership, azaz: teljes birtoklási költség). Ebben a képletben azt vizsgálják, hogy a nyomtató teljes avulásáig, vagy a várható leselejtezéséig összesen mennyibe kerül majd a nyomtatás (papír és kellékanyagok, szerviz, rendszergazda, stb). Ha előzetesen fel tudjuk mérni a havonta kinyomtatandó dokumentumok és fotók számát, akkor a toner, vagy a festékpatron kapacitásának és árának ismeretében jó közelítéssel megbecsülhetők a későbbi üzemeltetési költségek.

A gyártók egységesen 5%-os lefedettségre adják meg az egyes patronok nyomtatási kapacitását – ez a „közös nevező” egyben összehasonlíthatóvá teszi a különböző nyomtatópatronok gazdaságosságát is. Gyári vagy utántöltött? A drága gyári festékkazetták helyett egyre több helyen kínálják a gyári patronok utántöltését vagy az „utángyártott” kazettákat, sőt a házilagos utántöltéshez szükséges festékeket akár literszámra is megvásárolhatjuk. Mivel ezek a megoldások jóval olcsóbbak, mint az eredeti gyári patron, sokan élnek is lehetőséggel.

Azt még az utántöltéssel foglalkozó vállalkozások is elismerik, hogy festékeikkel tompább, halványabb színek érhetők el, ami fotók esetében színhibákat is okozhat, s végül komolyan ronthat az élvezeti értéken.

A nyomtatófejek azonban „nem szeretik” az idegen színezőanyagokat, ráadásul a nem eredeti festékanyag használata garanciavesztéssel is jár. Költségtakarékosan Bármilyen nyomtatót használunk, legjobban akkor spórolhatunk, ha valóban csak azt nyomtatjuk ki, amire tényleg szükségünk van. Nemcsak az irodákban, de otthon is jellemző, hogy egy „félkész” dokumentum, vagy retusálatlan fotó megjelenése után fölöslegesen nyomjuk meg a print gombot, nem az jelenik meg a papíron, amit szeretnénk, s végül a nyomat a papírkosárba kerül.

Biztos kézzel akkor nyomtathatunk, ha alaposan tanulmányozzuk a nyomtató kezelőszoftverének menüpontjait, érdemes kiválasztani a „Megtekintés nyomtatás előtt” lehetőséget, illetve gyakrabban használni a festéktakarékos „vázlat-minőségű” (draft) nyomtatást. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.