BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Támogatott gyorsítás

Rekordösszegű pályázati pénz áll rendelkezésre a Gazdaságfejlesztési operatív program keretében széles sávú internet fejlesztésére. Az október végén közzétett pályázati felhívás szerint 2007–2008-ban összesen 10 milliárd forintnyi támogatást lehet igényelni az internettel nem ellátott településeken a széles sávú hálózat kiépítésére. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint 522 településen mintegy 90 ezer háztartás juthat gyors világhálós hozzáféréshez a program keretében. A pályázat távlati célja, hogy 2010-re a magyar lakosság 95 százalékának lakhelyén rendelkezésre álljon a széles sávú internet.

A gazdasági versenyképesség növelésének alapfeltétele a modern technológiákhoz és a széles sávú internethez való hozzáférés. Ezért kiemelt jelentőségű a világhálós kapcsolattal ellátatlan településeknek a digitális vérkeringésbe történő bekapcsolása. A pályázat révén valamennyi, a széles sávú internetellátottság szempontjából hátrányos helyzetű helységben kiépülhet olyan hálózat, amely legalább 2 Mbps/512 kbps sebességű adatátvitelre alkalmas.

Nem ez az első alkalom, hogy milliárdos nagyságrendű pályázati források állnak rendelkezésre széles sávú internet fejlesztésére. A Gazdasági versenyképesség operatív program részeként például 2005-ben hirdettek tendert a széles sávú internet-infrastruktúra kiépítésének és a szolgáltatás beindításának támogatására Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein. A pályázat keretösszege 2005-ben 1,6 milliárd forint volt. De a 2006-ban megszűnt Informatikai és Hírközlési Minisztérium is több programot indított hasonló céllal, így például 2003-ban 600 millió forintos pályázatot hirdettek meg, amelynek keretösszegét a nagy érdeklődés miatt néhány hónappal később 900 millióra növelték. A támogatást elnyert 35 pályázó több mint 400 kis lélekszámú településen összesen csaknem kétmilliárd forint értékű projekt megvalósítására kap lehetőséget.

Az üzleti szféra mellett az önkormányzatok is igényelhettek pályázati forrásokat széles sávú hálózat kiépítésére, a GVOP 2005-4.4.2.-es tenderen 4,7 milliárd forint volt a keretösszeg.

Természetesen ezek a pályázati források csak a töredékét jelentik annak az összegnek, amelyet szakértők szerint a gyors világhálós elérést kínáló hálózatok fejlesztésére kellene fordítani, hogy ne szakadjunk le végleg a világ digitálisan fejlett társadalmaitól. Talán kevesen emlékeznek a 2005-ben meghirdetett Nemzeti széles sávú stratégiára, amelynek ajánlása szerint 2007 és 2013 között mintegy 290 milliárd forintot kellene költenie Magyarországnak a széles sávú internet elterjesztésére.

Persze a hálózatfejlesztés önmagában nem elég, valahogy rá kell venni az embereket arra, hogy éljenek is a lehetőséggel. Ezt a célt szolgálja az október közepén Tihanyban megrendezett Internet Hungaryn meghirdetett Netrekész program. A GKM a magánszféra közreműködésével több mint félmilliárd forintos programot indít a digitális írástudatlanság felszámolására. A program célja, hogy összefogja azokat a kezdeményezéseket, amelyek segíthetnek az internethasználat terjedésének legfőbb hátráltatója, a motivációhiány leküzdésében.

Minderre jelenleg összesen 510 millió forint áll rendelkezésre, amelynek felét a magánszféra, felét pedig az állam adja. A költségvetési forintokra magyar civilszervezetek pályázhatnak, míg a kezdeményezést támogató 20 cég által felajánlott összeget a program népszerűsítésére fordítják. Sajtóinformációk szerint a legnagyobb összeget a Magyar Telekom adta. A távközlési társaság 40 millió forint készpénzt, illetve 24 millió forint értékű szolgáltatást, például reklámfelületet ajánlott fel.

Minderre jelenleg összesen 510 millió forint áll rendelkezésre, amelynek felét a magánszféra, felét pedig az állam adja. A költségvetési forintokra magyar civilszervezetek pályázhatnak, míg a kezdeményezést támogató 20 cég által felajánlott összeget a program népszerűsítésére fordítják. Sajtóinformációk szerint a legnagyobb összeget a Magyar Telekom adta. A távközlési társaság 40 millió forint készpénzt, illetve 24 millió forint értékű szolgáltatást, például reklámfelületet ajánlott fel.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.