BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Toplistás adatvesztők

A merevlemezek, szalagok, flashmemóriák hajlamosak szeszélyesen viselkedni ugyan, mégis leginkább a felhasználó jelenti a legnagyobb veszélyt saját adataira. Így sommázzák közel két évtized tapasztalatai alapján a hazai helyzetet a Kürt Zrt. szakértői, akik egy csokorravalót állítottak össze a legkülönlegesebb mentésekről.

A cég praxisában ritkán fordul elő rendőri intézkedés miatt bekövetkezett adatvesztés, de azért akad üdítő kivétel. Két éve a rendőrség egy panelház hatodik emeletén nyomozott egy – elektronikus csalások elkövetésével gyanúsítható – cég után. A nyomozók nem a lakásban, hanem a ház mellett bukkantak bizonyítékul szolgálható merevlemezekre. Ezeket a 18 méteres szabadesés erőteljesen megviselte, de a Kürt laboratóriumában sikerült lementeni az adatokat. Úgy tűnik, az adattárolók nem tisztelik a fizika törvényeit, a mágneses jelek eltüntetésére nem a fenti módszer a legmegfelelőbb.

Az Eiger-gleccser nem csak a síkalandokra vágyók vagy sziklamászást kedvelők számára jelent kihívást. A hegy és a gleccser ez év nyarán együtt érkezett a magyar cég laboratóriumába, egy sárcsomóba ágyazott, elázott merevlemez formájában. Egy svájci utazási iroda ugyanis egy ottani pincében tárolta a szerverét, a hegy lábánál. A kiadós esőzések következtében a hegyről lezúgó sár és víz elárasztotta a helyet. A meghajtót előbb ki kellett szárítani, majd letisztogatni, utána pedig már csak az adatmentés volt hátra. Az utazási iroda azóta székháza legfelső emeletén tárolja a szervereit.

Egy alkalommal egy norvég ügyfél szeretett volna információt szerezni gyanúsan viselkedő számítógépének meghajtójáról. Kényelmes és takarékos ember lévén, úgy döntött, először telefonon próbálkozik, és csak akkor küldi el azt a magyarországi laboratóriumba, ha nincs más megoldás. Amikor az ügyfélszolgálatos bejelentkezett, a telefonáló arra kérte, hallgassa meg a furcsa kerregő hangot. Nos, ez volt az a pillanat, amikor a hibásan működő olvasóegység végérvényesen ledarálta az adatokat tároló felületet, amelyről később sem lehetett már visszamenteni az adatokat.

Alapszabály, hogy a meghibásodott meghajtót házilag kinyitni és bütykölni tilos. A meghajtóban található ugyanis egy mágneslemez, ami tárolja az elmentett adatokat. Akár egy porszemnyi szennyeződés is végérvényesen tönkreteheti a tárolófelületet és az azon lévő, egyébként még menthető adatokat. Néhány hónapja érkezett egy meghajtó, amelynek belsejében először egy kis vajastészta-maradványt, majd ujjlenyomatokat találtak a cég szakértői, adatot viszont ezek után már nem nagyon. A csalódott megrendelőnek mindössze azt tudták tanácsolni, legközelebb időben forduljon szakemberhez, ahelyett hogy értékes adatait lecseréli saját ujjlenyomataira és a reggeli maradékára. (VG)

Aranyszabályok adatvesztés ellen

1 .Az adatokat mindig több adathordozó felületen tároljuk. Minél gyakrabban készítünk biztonsági másolatot merevlemezre, CD-re, DVD-re, annál kisebb lesz a végleges adatvesztés veszélye.

2. Soha ne tartsuk adataink biztonsági másolatát flashmemórián (pl. pendrive-on), mert az nem alkalmas munkatárként való használatra.

3. Ha a merevlemez gyanús hangot ad ki vagy bizonytalanul indul, azonnal állítsuk le, és forduljunk szakemberhez.

4. Adatvesztés esetén az otthoni adatmentési kísérletezés végleges adatvesztéshez vezethet.

5. A merevlemezen tárolt adatok mentéséhez elengedhetetlen a tiszta terű laboratórium.

2. Soha ne tartsuk adataink biztonsági másolatát flashmemórián (pl. pendrive-on), mert az nem alkalmas munkatárként való használatra.

3. Ha a merevlemez gyanús hangot ad ki vagy bizonytalanul indul, azonnal állítsuk le, és forduljunk szakemberhez.

4. Adatvesztés esetén az otthoni adatmentési kísérletezés végleges adatvesztéshez vezethet.

5. A merevlemezen tárolt adatok mentéséhez elengedhetetlen a tiszta terű laboratórium.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.