BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új keresések a Xeroxtól

Együttműködési program indítását tervezi a Xerox, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete és a Magyar Elektronikus Könyvtár – mondta el a Világgazdaságnak Frédérique Segond, a Xerox Európai Kutatási Központjának a menedzsere. A százmillió forintos nagyságrendű projektben francia, olasz és lengyel intézetek is részt vesznek. Az együttműködés célja egy többnyelvű keresőfelület kialakítása. Az eszköz segítségével lehetővé válna a különböző európai országokban digitálisan tárolt könyvtári anyagok kereshetővé tétele. A keresés folyamán a szoftver vizsgálja a teljes digitalizált szöveget, valamint az egyes művek jellemzőit (cím, szerző stb.) leíró úgynevezett metaadatbázist is – mondta Moldován István, a Magyar Elektronikus Könyvtár vezetője. Az eszköz része egy fordítómechanizmus is, amely lehetővé teszi, hogy a magyarul beírt kritériumok alapján külföldi nyelven írt művekben is keresni lehessen.

A rendszer kialakításában részt vesz Frédérique Segond és a Xerox több olyan munkatársa is, akik kifejlesztették a vállalat legújabb, 2008-tól igénybe vehető speciális, Factspotter nevű keresőjét. A szoftverrel jövőre azoknak az ügyfeleknek lesz lehetőségük dolgozni, akik dokumentummenedzsment-megállapodást kötöttek a vállalattal. A program bármilyen dokumentumtípusban és formátumban képes lesz keresni. Az eszköz egy vagy több adott szöveget, illetve dokumentumot azok kontextusában és összefüggéseiben is vizsgál. A szoftver meg tudja állapítani, hogy a különböző főnevek, igék és egyéb szavak milyen szerepet töltenek be egy mondaton belül, és mi a kapcsolat közöttük. Ha például egy vagy több dokumentumban a felhasználó egy személyre vonatkozó információkat keres, a program olyan szövegrészeket is kiad találatként, amelyekben az adott személyre csak pozícióval vagy névmással hivatkoznak. Ez lehetővé teszi relevánsabb találatok elérését és hatékonyabb keresés megvalósítását. A felhasználó ráadásul egyszerű hétköznapi kérdések feltevésével is megtalálhatja a számára fontos információkat. A Xerox várakozásai szerint főként információigényes területek – jog, pénzügy, kockázatelemzés, kormányzati szféra – munkatársai igénylik majd az eszköz használatát. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.