BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utolsó vacsora - Hatalmas felbontásban nézheti meg

Leonardo Da Vinci mesterművét eddig csak azok szemlélhették meg alaposabban, akik eljutottak Milánóba.

Mostantól azonban a festmény interneten is minden részletében megcsodálható.

Az olaszországi projekt vezetői 16 milliárd pixeles felbontású kép formájában teszik az internetezők számára megcsodálhatóvá Leonardo művét, ez egy átlagos digitális fényképnél 1 600-szor nagyobb részletgazdagságot jelent. Alberto Artioli, a kulturális program kurátora kijelentette: az interneten közzétett képmás lehetővé teszi, hogy a nézők úgy tekinthessék meg a festményt, mintha néhány centiméterre állnának tőle. A nagy felbontás eredményeképpen a látvány nem válik szemcséssé a nagyítást követően sem, ezért az internetezők a mestermű legapróbb részleteit is szemügyre vehetik, például azokat a ceruzavonásokat, amelyekkel a mester a vázlatot készítette.

Emellett a nézők azt is szemügyre vehetik, mennyit romlott a festmény állapota az évszázadok alatt, így a vállalkozás értékes dokumentumot jelent a jövő nemzedékei számára. Az internetes elérés kétségtelenül kényelmesebb, mint a valódi festmény meglátogatása, ez ugyanis évente csak mintegy 320 000 ember számára lehetséges. A szervezők negyedóránként huszonötös csoportokat engednek a Santa Maria delle Grazie templomba egy speciális szűrőberendezésen keresztül, amely megtisztítja a látogatók ruháit a szennyeződésektől. Artioli szerint ennél körülbelül négyszer többen szeretnék megtekinteni a festmény, ez azonban a mű állagának megóvása miatt nem lehetséges, így marad az internet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.