BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

14 millió eurót költ az Unió a P2P TV kidolgozására

A projekthez további 5 millió euróval járulnak hozzá azok a televízió társaságok, amelyek jövőt látnak a számítógéptől számítógépig közvetített adásokban.

A P2P Next névvel ellátott fejlesztés négy évet ölel fel, célja, hogy használható alternatívát mutasson fel a televíziók számára. A finn VTT Technikai Kutató Központ vezetője szerint a népszerű Torrent fájlcserélő technológiára épülő szolgáltatás lényege, hogy a műsorszolgáltatók a túlléphessenek a földi sugárzáson. Jari Ahola szerint a peer to peer, vagyis közvetlenül számítógépek között felépített kapcsolat azért használható jól a televíziózásban, mert rendkívül olcsó. Ráadásul az internetes médiafogyasztás elterjedésével az a veszély is fenyeget, hogy a csatornák nem bírják majd kapacitással a hatalmas nézőtömeg kiszolgálását, a P2P pedig erre is megoldást kínálhat.

A rendszer első verziója augusztusra készül el, tizenhat hónapon belül pedig egy teljesebb változat készül el, amely a számítógépek helyett a set-top boxnak nevezett digitális beltéri egységhez küldi a jeleket, így a felhasználók televízión keresztül nézhetik az új technológiával közvetített adást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.