BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A feltörekvőkben még bízhatnak

A feltörekvő országokkal kötendő üzletektől reméli piaci pozícióinak erősítését a Cisco Systems. Az amerikai infokommunikációs cég legutóbbi globális fórumán, San Joséban Paul Mountford, a társaság illetékes vezetője a következő évekre mintegy 20-30 százalékos növekedést prognosztizált e piaci szegmens tekintetében. A felfokozott várakozás magyarázata az, hogy ezekben az országokban az infokommunikációs (ICT) kiadások háromszor gyorsabban nőnek, mint a fejlett gazdaságokban, és ez a becslései szerint tízmilliárd dolláros üzletet jelenthet a cég számára.

A társaság „feltörekvő” részlege, az Emerging Markets Theatre bővült a leggyorsabban az elmúlt években; 2007-ben nem kevesebb mint 40 százalékos növekedést regisztráltak. Jelenleg 130 országgal van kapcsolatuk, s a velük lebonyolított üzletek adják a Cisco árbevételének 13 százalékát.

A világ jelentős része az átalakulás fontos időszakát éli, ezt példázza Közép- és Kelet-Európa, a Közel-Kelet, de Oroszország és a Független Államok Közössége (FÁK) is – támasztotta alá prognózisát Paul Mountford. Számos ország fejleszti a gazdaságát, korszerűsíti az államigazgatását, hogy növelje hatékonyságát az egyes tevékenységek összekapcsolása révén. Ezért indokolt továbbra is két számjegyű bővülésre számítani ezeken a piacokon – véli az üzletember.

Kiemelte: a vállalkozások közötti hatékonyabb kommunikációt szolgáló internetes megoldásokkal, így a digitális videón keresztül megvalósítható közvetlen üzletépítéssel vagy a határokon átívelő interaktív hálózati együttműködésre épülő szolgáltatásokkal kíván erőteljesebben jelen lenni ezeken a piacokon. A vezető szerint a vezeték nélküli hálózati technológia a kulcs a feltörekvő piacok globális fejlesztéséhez.

Magyarországon a cég nagy sebességű országos hálózatot alakított ki hétezer oktatási és közintézmény bevonásával. Szaúd-Arábiában, ahol évről évre muzulmánok milliói keresik fel a szent városokat, ugyancsak hálózatot építettek ki az érintett minisztériumok, utazási irodák és nagykövetségek összekapcsolásával; ennek köszönhetően hat hétről egy napra csökken a vízum beszerzésének időtartama.

Az egyes emberek is hasznot húzhatnak a Cisco megoldásaiból, például az oktatás területén, a számos országban elindított Hálózati Akadémia képzési programjaiban való részvételtől. Magyarországon a közelmúltban vállalkozóknak is elindítottak egy speciális akadémiát, Brazíliában pedig az elmúlt hetekben kezdődött meg az IT-hozzáférést mindenkinek globális program mintaprojektjének a megvalósítása, amelyben tíz állami és magáncég dolgozik a digitális hozzáférés megteremtésén.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.