BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme a "fellegvár" ahonnan sorozatban rúgják ki a titkárnőket

Az Egyesült Államok IT-fellegvárában az elmúlt években átalakult a foglalkoztatás: míg felsővezetők iránt egyre nagyobb az igény, a középkategóriás állások sorra megszűnnek

A Szilikon-völggyel kapcsolatos foglalkoztatási adatokról minden évben összegzést adnak közre. A 2002 és 2006 közötti statisztika összevetése azt mutatja: összesen több mint ötvenezer közepes bérkategóriába tartozó állás szűnt meg a vizsgált időszak alatt. A leginkább visszaszoruló állások a 30 és 80 ezer dollár közötti éves keresetet nyújtó munkák. Elsősorban a fehér galléros piramis alján elhelyezkedő alkalmazottak: a titkárnők, és az alacsony beosztású adminisztrátorok állásai szűntek meg. Ugyanakkor 27 százalékkal emelkedett a csúcsvezetők száma, és egyre nagyobb szerepet kapnak a technikusok, szerelők is a Szilikon-völgyben. Elemzők szerint ezek a változások alapvetően megváltoztathatják a terület gazdasági mechanizmusait, megnehezítve a felfelé irányuló mobilitást.

A Völgy rövid távú kilátásai nem rosszak, hiszen a gazdasági szakértők szerint a legtöbb mutatóban túlteljesíti az amerikai átlagot. A szektor különlegessége, és ezáltal ereje abban rejlik, hogy képes folyamatosan újra feltalálni magát, ez pedig biztosíték lehet a fejlődésre. Ugyanakkor – ahogy a kaliforniai Mountain View Egyetem közgazdásza fogalmazott – ha elveszítjük a középréteget, nehezebb eltartani a felső osztályt, a Szilikon-vögy tehát emiatt gondok elé nézhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.