BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi a sláger a fájlcserélő letöltéseknél?

A TorrentFreek megírta: a legnépszerűbb, illegálisan letöltött sorozat a Hősök volt: több mint két és fél millióan töltötték le a Mininova oldaláról.

Jelentések azt mutatják, hogy a legelterjedtebb fájlcserélő protokoll, a BitTorrent  segítségével indított letöltések felét a TV sorozatok teszik ki. A legismertebb sorozatok, például a Hősök, a Lost vagy a Szökésegy-egy epizódját több mint tíz millióan töltik le általában. Ez nagyjából megfelel annak a nézőszámnak, amelyet egy-egy népszerűbb televíziós alkotás elér az Egyesült Államokban.

A Hősök legnépszerűbb epizódját több mint 2,5 millióan töltötték le csupán a Mininova nevű oldalról, amely csupán egy a Torrent technikát használó weblapok közül  A TorrentFreek adatai szerint világszerte közel egy milliárd sorozat-epizódot töltenek le egy év során.
Az átlagra vonatkozó adatokat véletlenszerűen kiválasztott minták elemzésén is ellenőrizték, a találomra kiválasztott 400.000 éppen letöltést alatt álló Torrent fájl esetén is az ötven százalékos arány megléte bizonyosodott be a sorozatokat illetően.

A sorozat torrentek népszerűsége nem maradt következmények nélkül. Több forrás számol be arról, hogy nem véletlenül szivárognak ki sorozat epizódok a hivatalos vetítési időpontok előtt, hanem ez a TV stúdiók legújabb marketing fogása. Míg a zenei és mozi stúdiók tovább folytatják harcukat az illegális letöltések ellen, a tv stúdiók megtalálták annak a módját, hogyan húzzanak hasznot az illegális letöltésekből. Az illegális letöltések ugyanakkor nem csak fejfájást okoznak a gyártóknak. Míg a játékfilmes stúdiók elszántan folytatják harcukat a fájlcserélők ellen, addig egyes TV-stúdiók éppen hogy kihasználják az ebben rejlő lehetőségeket, például azzal, hogy "étvágycsinálónak" kiszivárogtatnak egy-egy még bemutatás alatt álló epizódot. Anne Sweeney, a Disney-ABC Television Group elnöke például beismerte, hogy a Született feleségek egy kalóz változata inspirálta arra, hogy a Disney interneten is értékesítse televíziós produkcióit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.