BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Notebook-áradat: melyiket válasszam?

Tavaly október elején még szenzációszámba ment, hogy 100 ezer forint alatt kínált noteszgépet az egyik áruházlánc. Az eltelt közel fél év alaposan átrendezte a notebook-piacot, ma már nem számít különlegesnek az ötszámjegyes árcédula. A minimálár tízezerrel lecsúszott, miközben a paraméterek egy kategóriával emelkedtek – így 100 ezerért ma jóval erősebb gépet kaphatunk. És a képességek exponenciálisan bővülnek minden további 5-10 ezres lépcsőnél.

A noteszgép-piac tovább élénkült, a forgalmazók egymás alá ajánlanak, az akciók egymást érik. (Miközben ez az összeállítás készült, megjelent a legújabb akciós hirdetés: egy szaküzlet 94800 forintért kínál laptopot, kis szépséghiba, hogy a cég weboldalán egyelőre nem található meg a friss ajánlat).

Nem könnyű a választás, hiszen mintegy 700 különböző márkájú és kiépítettségű noteszgép érhető el a hazai piacon. Ezek között mindenki megtalálhatja az „igazit”, éppen azt a konfigurációt, amelynek paraméterei pontosan megfelelnek egyéni igényeinknek.

A jó döntés-előkészítéssel azonban meg kell birkóznunk: az optimális választáshoz minél pontosabban kell megfogalmaznunk elvárásainkat.
Ha sürgős a gépvásárlás, és pénztárcánk sem szab határt a beruházásnak, akkor viszonylag egyszerű a választás – de ezesetben valószínűleg több funkcióért fölöslegesen fizetünk majd.

Ha azonban „árérzékeny” közelítéssel indulunk, akkor elsősorban a nagy (ezen belül is a szórakoztató elektronikára szakosodott) áruházláncok óriásplakátjain találhatjuk meg az ideális modellt. Az ok, és annak kereskedelmi magyarázata pofon-egyszerű: a multinacionális áruházak nagy tételt rendel(het)nek meg, így a hivatalos listaárnál jóval alacsonyabb beszerzési árat érhetnek el, de az árrés is szolidabb lehet a várhatóan nagy eladott darabszám miatt. Végeredményben egy olyan, rendkívül kedvező, „akciós” végfelhasználói árat alakíthatnak ki, amivel a kisebb szaküzletek nem versenyezhetnek.

Illetve mégis, hiszen a személyes tanácsadásból sokszor többet profitálhatunk, mint egy kedvező árból.

EGYÉNI SZEMPONTOK

Az egyéni elvárások tisztázásához azt kell előre meghatároznunk, hogy mire is akarjuk majd használni a noteszgépet?

A monitor (kijelző) mérete nagyon sokat számít az „élvezeti értékben”, de csak akkor legyen meghatározó szempont, ha zömmel a kijelzőt használjuk majd megjelenítésre.

Ha azonban az esetek döntő többségében külső monitorhoz csatlakoztatjuk majd (munkahelyen és/vagy otthon) a noteszgépet, akkor ne a 15 inchnél nagyobb képátlót favorizáljuk, hanem a videokártya maximális felbontását, ez esetben azonban figyelembe kell vennünk külső monitorunk felbontási képességeit is.

A számunkra ideális noteszgép megtalálásához érdemes kiválasztani a ránk leginkább jellemző meghatározást, kategóriát:
1. Elsősorban a hagyományos irodai alkalmazásokat (Word, Excel, PowerPoint, stb) fogunk-e használni? (Ezek futtatásához a noteszgépek mindegyike elegendő erőforrást kínál, kritikus elem csak a merevlemez mérete lehet, ha tömegesen kívánunk nagyméretű dokumentumokat tárolni.)

2. Főként az Internet mobil elérésére, csevegésre (chat), internetes telefonálásra szánjuk a noteszgépet? (Ha igen, akkor a beépített web-kamera és mikrofon, valamint a WLAN (WiFi) elengedhetetlen, de a gondnélküli alkalmazhatósághoz bármikor szükségünk lehet a beépített memóriakártya-olvasó(k)ra, illetve a vezeték nélküli adatátviteli lehetőségekre (IrDA, Bluetooth) is.)

3. Rendszeresen használjuk-e digitális fotók videók és egyéb multimédiás állományok tárolására a noteszgépet? (Ha igen, és valóban csak tárolásra és megjelenítésre használjuk, akkor a videokártya jellemzői mellett elsősorban a merevlemez méretének nagyságára kell figyelnünk, főként a nagyméretű videofájlok esetén.)

4. Ha a hang- kép- és videofájlokat szerkeszteni is akarjuk, akkor már a noteszgép minden fontos paraméterénél a magasabb kategóriában kell gondolkoznunk. Az adatfeldolgozás sebességét a processzor órajele (GHz) határozza meg (a legfejlettebb készülékeknél már úgynevezett „kétmagos”, vagy dual-processzort alkalmaznak). A kép- vagy videofájlok szerkesztési feladataihoz nem ajánlott 1 GB-nál kisebb operatív tárral épített gépet választani, de érdemes figyelembe venni, hogy általában ez a modul is bővíthető (esetenként akár 4 GB-ig is), ezért ennek lehetőségét feltétlenül vizsgáljuk meg a vásárlás előtt. Hasonló elvárásokkal válasszunk noteszgépet, ha számítógépes játékokat kívánunk futtatni, vagy mérnöki tervezőmunkára (CAD) kívánjuk befogni a megvásárlandó notebookot.

Ha a fenti kérdésekre tudjuk a válaszokat, akkor viszonylag gyorsan leszűkíthetjük a kínálatot. Jelentősen csökkenthetjük a noteszgépre fordítandó összeget, ha óvakodunk a fölösleges erőforrások megvásárlásától. A noteszgépek erkölcsi kopása rendkívül gyors, néha célszerűbb egy kategóriával gyengébb kiépítettségű (de jelentősen olcsóbb!) készüléket venni, és az esetleg hiányzó funkciókat (például webkamera, mikrofon, kártyaolvasó, több USB-port) külső eszköz csatlakoztatásával pótolni.

Jelentős megtakarítást érhetünk el akkor is, ha a drága operációs rendszer nélkül (de előre telepített DOS-szal, vagy Linux-szal) vásároljuk meg a noteszgépet, és a korábban legálisan beszerzett szoftvert telepítjük fel az új készülékre.

ÁRAK, KATEGÓRÁK

Ha csak az árakat nézzük, komoly döbbenet vár ránk. Most hétvégén járt le például egy akció határideje: 90 ezer forint alatt kínálták a Fujitsu-Siemens egyik modelljét, amely azonban az irodai alkalmazások futtatására tökéletesen megfelel. Elkeseredésre semmi ok, hiszen a hasonló akciók hetente követik egymást.

A ma kapható legolcsóbb noteszgép a Fujitsu-Siemens Amilo L7310 jelű modellje (92 300 forint). 15,4 inch képátlójú, WXGA(1280x800 pixel) felbontású kijelzője átlagos, CeleronM 1,4 GHz-es processzora és 256 MB-os átmeneti tára ma már nem mondható gyorsnak, a 40 GB-os merevlemez pedig gyorsan megtelhet. DVD író-olvasóval, vezeték nélküli Internet-eléréssel (WLAN) valamint 3 USB porttal és előre telepített Linux-szal rendelkezik, így kezdők számára mindenképen jól használható modell.

100-200 ezer között: márkás gépek – széles kínálat

Ahogy átlépjük a százezres határt, máris egy kifejezetten ígéretes modellbe botlunk.

Az Acer Aspire 3055NWXMi (101 150 forint) 2 GHz-es processzora már önmagában mutatós paraméter, némileg csökkenti azonban az „élvezeti éréket” az 512 MB-os belső memória (ami azonban 5000-6000 forintért 1 GB-osra bővíthető). Az 14,1" kijelző mindenképpen külső monitort kíván, a vételár azonban sokkal szimpatikusabb lesz, ha figyelembe vesszük, hogy 80 GB-os merevlemezre dolgozhatunk. A felhasználói tapasztalatok szerint a Bluetooth szolgáltatások telepítése nem probléma-mentes, de ebben az árkategóriában örülhetünk a vezeték nélküli adatátvitel lehetőségének.

Nézzünk két példát a középáras noteszgépek közül: azonos vételáron (168 000 forint) juthatunk hozzájuk – de képességeik igencsak különbözőek.

A DELL Inspiron 6400 15,4 inch képátlójú, WXGA (1280 x 800 képpont) felbontású és 16:9 képarányú megjelenítője átlagosnak mondható, de a kétmagos, 1,7 GHz-es Mobile Intel Pentium processzor, az 1 GB belső memória és a 120 GB-os merevlemez, a 4 USB port, a FireWire és a Bluetooth adatátviteli lehetőség, valamint az ötfajta memóriakártya olvasásának képessége mindenképpen kiemeli a mezőnyből. A nyolcszoros sebességű DVD meghajtó és a WLAN szinte „kötelező” ebben a kategóriában, de a 3 éves garancia mindenképpen előnyként értékelhető. A kedvező ár annak köszönhető, hogy operációs rendszerként „csak” egy ingyenes DOS-t kapunk.

Ugyanilyen megjelenítővel, DVD-meghajtóval, kártyaolvasóval, Bluetooth-tal valamint processzorral és belső memóriával építették a HP 6720S jelű modelljét, merevlemeze azonban csak 160GB-os, hálózati csatolója azonban már GigaBites kategóriájú (1000 Mbit/s átviteli sebességű). Garanciája csak 1 évig érvényes, de kifejezetten pozitívum, hogy az előre telepített Microsoft Vista Home Basic operációs rendszer mellé számos biztonsági és segédprogramot is kapunk.

Ilyenkor felmerül a kérdés: milyen hardverelemre lehet még szükségünk a mindennapi munkában vagy a multimédiás anyagok kiváló minőségű megjelenítéséhez?

200-300 ezer között - erőgépek

Ebben az árkategóriában az egyik legkedvezőbb árú készülék az Asus F3F-AP203 jelű modellje (207000 forint). A 15,4 inches, WXGA felbontású kijelző, a kétmagos, 1,86 GHz-es processzor, az 1 GB-os RAM és a 120 GB-os merevelemez, a beépített kártyaolvasó valamint a vezeték nélküli hálózati és a Bluetooth csatlakozás már alapkövetelmény ebben szegmensben. A korábbi modellekhez képest többletet csak a kétrétegű korongok írására is alkalmas DVD-író-olvasó és a beépített webkamera jelent.

Gyakorlatilag ugyanilyen paraméterekkel rendelkezik az Asus F5V-AP009C is (214 000 forint), az árkülönbözetet az átlagnál jobb képminőséget biztosító videokártya (ATI MR X2300) és a 128 MB-os videomemória indokolja.

Szintén a videokártya (nVidia GeForce 6600), a 128 MB-os videomemória és a kétrétegű DVD-író-olvasó magarázza az Albacomp Activa Eco Mobil Business kicsit magasnak tűnő árát (235 000 forint), hiszen csupán 256 MB-os operatív tárral és 40 GB-os merevlemezzel rendelkezik – de sokak számára vonzó lehet a beépített infra-port és FireWire csatlakozó, az előre telepített Linux és a 2 éves garanciális időtartam.

Alig drágább (240 000 forint) az Asus X70F-7S069C jelű modellje, amely ebben az árkategóriában igazán meglepő paramétereket mondhat magának. 17 inch (!) képátlójú, WXGA felbontású kijelzője, 1,73 GHz-es duál-processzora mellé Intel videokártya, 160 GB-os merevlemez és kétrétegű DVD-író társul. A beépített memóriakártya-olvasó, a WLAN, a 4 USB port szinte már természetes, az 1,3 megapixeles webkamera, valamint a magyar nyelvű Microsoft Windows Vista Home Premium operációs rendszer miatt azonban kiváló ár/teljesítmény mutatót mondhat magáénak az Asus noteszgépe.

Határ a csillagos ég

300 ezer forint felett már a DVD-felbontásnál sokkal jobb minőségű Blu-ray olvasó is megtalálható egyes modellekben.

A hazai kínálat csúcsán a Sony Vaio VGN-AR51SU noteszgépét találjuk (876 000 forint). A 17 inches WUXGA felbontású, és 16:10 képarányú kijelző alatt egy igazi erőgép működik: a 2,4 GHz-es, kétmagos Intel Core 2 Duo processzort 2GB RAM támogatja, a Nvidia GeForce 8600 M GT videokártya minden alkalmazásnál biztosítja a kiváló színeket és gyors képváltásokat, 500 GB-os merevlemeze pedig a kivételesen nagyméretű állományok gond nélküli tárolását garantálja. A CD-k DVD-k mellett képes a Blu-ray korongok lejátszására is.

A Toshiba Qosmio G40-11D jelű készüléke már a hétszámjegyes árkategóriába tartozik (1 033 200 forint), paraméterei szinte mindenben megegyeznek az előbbi noteszgép jellemzőivel, bár merevlemeze „csupán” 400 GB-os.

Mielőtt az utóbbi két készülékre kezdenénk gyűjteni, nem árt újra felidézni, hogy a noteszgépek erkölcsi avulása az egyik leggyorsabb „áreróziós folyamat” az informatikában. Kihasználatlan erőforrásokat és szolgáltatásokat vásárolni nagy luxus, ráadásául fél év múlva ugyanezek a noteszgépek súlyos tízezrekkel lesznek olcsóbbak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.