BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyert a Blu-ray! Vége a formátum háborúnak

Egy ideje számítani lehetett arra, hogy a kapcsolatait dinamikusan fejlesztő Sony nyeri meg a DVD formátumok közötti harcot. Tegnap a Toshiba hivatalosan is bejelentette: kivonul a HD DVD piacról

A Toshiba magyar idő szerint reggel kilenc óra után közölte a nyilvánossággal, hogy befejezi a HD DVD népszerűsítését, valamint megkezdi a HD DVD meghajtók, lejátszók és felvevők gyártásának és szállításainak csökkentését, és március végével teljesen le is állítja az értékesítést. Ez azt jelzi, hogy a HD DVD-nek nem maradt nyereséges piaci rés, a Blu-ray a fogyasztói és professzionális videózás, valamint számítástechnikai területeken is nyert. A Toshiba ugyanakkor továbbra is kínál technikai támogatást meglévő felhasználói felé. Bár ezzel kapcsolatban nem született bejelentés, a Toshiba és partnerei kétségtelenül Blu-ray termékekkel fog jelentkezni a közeljövőben.
A bejelentés közeledését megelőzően a kiszivárgott információk alapján már közel 6 százalékkal erősödtek a cég részvényei. A Goldman Sachs úgy becsli, ezzel 250-300 millió eurónak megfelelő jennel javulhat a Toshiba éves nyereségessége. A rendkívül költséges amerikai kampányok mellett a Toshiba mélyen önköltség alatt árusította lejátszóit, becslések szerint több százmillió dolláros veszteséget felvállalva.

A HD DVD gyors eltűnésével elhárul az akadály a Sony által vezetett Blu-ray csoport elől, hogy teljes erővel a DVD-t felváltani igyekvő HD-formátum népszerűsítésére összepontosítson. Az események január 4-ét követően gyorsultak fel, mikor a világ legnagyobb DVD-kiadója, a Warner Brothers és testvére, a Gyűrűk Urát jegyző New Line Cinema közölte, a Blu-ray mellett teszi le voksát, és még az év közepe előtt befejezi HD DVD kiadványainak forgalmazását. A Warner lépése lavinát indított el a formátumháborútól frusztrált kereskedőknél is: a múlt héten a legnagyobb amerikai elektronikai lánc, a Best Buy, a legnagyobb hiperlánc, a Wal-Mart, valamint a vezető online DVD-kölcsönző, a NetFlix is bejelentették Blu-ray exkluzivitásukat. Az észak-amerikai DVD-piac méreténél fogva töltött be kritikus szerepet a formátumháborúban, Európában és Japánban már a Warner lépése előtt is egyértelműen a Blu-raynek áll a zászló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.