BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a CD-nek?

A Nielsen SoundScan adatai szerint a lézerlemezek eladása az amerikai piac egészét tekintve is csökkent, de a forgalmazók számára bíztató jel, hogy egyre népszerűbb az online zenevásárlás.

2007-ben a megkérdezett tinédzserek 48 százaléka nem vásárolt zenei CD-t, a csökkenés egy év alatt 12 százalékot tesz ki. Bár továbbra is virágzik az illegális zeneletöltés, úgy tűnik, az internetes zenevásárlás is egyre nagyobb teret nyer, ezt mutatja, hogy a kizárólag webes zeneforgalmazással foglalkozó iTunes megelőzte a Best Buy-t, és ezzel a második legnagyobb zenekereskedő lett az Egyesült Államokban, szorosan követve a Wal-Martot.

A Nielsen adatai szerint 19 százalékkal csökkent az amerikai CD eladások száma, miközben a zeneszámok internetes letöltése 45 százalékkal emelkedett. A tavalyi évben már 29 millióan vásároltak zenét legálisan a világhálón, ez 21 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A felmérésben ötezren vettek részt, és a különböző válaszok aránya világosan mutatja a társadalmi törésvonalakat: a legális letöltés növekedése elsősorban a 36-50 éves korosztálynak köszönhető.

Los Angeles Times-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.