BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mehetnek "fel a netre" az államtitkok – Újra működhet a Wikileaks

Az amerikai szövetségi bíróság megsemmisítette azt a korábbi ítéletet, amely a wikileaks.org weboldal beszüntetését írta elő. Az emberi jogi aktivisták a szólásszabadság diadalként üdvözölték a döntést.

A Wikileaks honlap felhasználói anonim módon tölthetnek fel különböző, államtitkot képző dokumentumokat a weboldalra, amelyek azután szabadon hozzáférhetőek bárki számára. A Wikipédiára emlékeztető elrendezésű site-on jelenleg beleolvashatunk többek között az Egyesült Államok, Izrael, Irán, és Kína hadititkait tartalmazó iratokba.

A San Franciscoi szövetségi bírósági döntés szerint a korábbi ítélettel ellentétben nem kell beszüntetni az oldal működését, amit az Amerikai Szabadságjogi Unió, és az Elektronikus Határ Alapítvány is örömmel üdvözölt. A civil jogvédők szerint a szólásszabadság diadala a most meghozott ítélet, amely alátámasztja, hogy a korábbi végzés komoly alkotmányos aggályokat vetett fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.