BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteg a Gmailes spam – Elbukik a védelem?

A MessageLabs internetes elemző cég szerint az elmúlt hónapban kétszeresére nőtt a Google levelező rendszeréből küldött kéretlen levelek mennyisége. A szerverek lassan utolsó védelmi vonalaikat is elveszítik.

Míg januárban 1,3 százalékot tett ki a Gmailről érkező kéretlen üzenetek száma, addig ez az arány februárra 2,6 százalékra emelkedett a MessageLabs adatai alapján – adta hírül az InfoWorld. A spamáradat oka, hogy a legtöbb levelezőrendszer által használt védelmi módszer mostanra a legtöbb hacker számára feltörhetővé vált.

Az úgy nevezett CAPTCHA szűrővel a felhasználók is találkoznak, amikor egy-egy regisztráció alkalmával egy ablakba kell beírniuk egy különböző betűtípusokból véletlenszerűen összeállított adatsort. Az eljárás célja az, hogy rosszindulatú internetezők ne tudjanak tömegesen e-mail fiókokat regisztrálni a levelezőszervereken, és így ne tudjanak nagy mennyiségben káros üzeneteket küldeni másoknak. Az elemzők szerint azonban hamarosan semmilyen akadályt nem jelent majd ennek a szűrőnek a bevetése a hackerek számára. Az adatok már most igazolják a feltevést, hiszen a spamek jelentős része a Yahoo levelezőrendszeréből érkezik, amelyet szintén CAPTCHA-val próbálnak védeni. De feltörték már a Windows Live Message szerverének védelmét is, és a jelek szerint most a Gmailt is.

A felmérést készítő MessageLabs 17 ezer ügyfélnél üzemeltet internetes biztonsági rendszereket. Naponta 3 milliárd e-mailt fogad, ezekből 2,5 milliárd spamet szűr ki, mielőtt a maradékot továbbítani klienseinek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.