BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reszkess Blu-ray! Újabb, olcsóbb szereplő a formátumháborúban

A HD VMD néven bevezetett új DVD formátum nem kompatibilis a Blu-ray-jel, viszont előállítása, és végfelhasználói ára is jóval alacsonyabb ez utóbbinál.

Versatile Multilayer Disc, azaz többcélú, többrétegű lemez a stílszerűen a New Media Enterprises nevű londoni székhelyű cég terméke, és elsősorban az alacsonyabb keresetű vásárlók körében tehet szert népszerűségre. A VMD lemez elkészítéséhez a hagyományos DVD-k esetében használt vörös lézer sugarakat használják, így előállítása jóval olcsóbb, mint a speciális technológiát igénylő Blu-ray-é. Ennek köszönhető, hogy míg egy Blu-ray lejátszó ára átlag 300 dollár (52 ezer forint), addig a VMD lejátszó akár 200 dollárért (34 ezer forint) is megkapható.

A New Medium a New York Times -nak úgy nyilatkozott: nem tervezik, hogy versenyre kelnének a Sony formátumával, inkább új piacok után néznek, a VMD forgalmazást pedig a jelenleg létező DVD kereskedelem kiterjesztéseként értékelik. Ugyanakkor érdekes jel, hogy a gyártó cég Michael Jay Solomont választotta meg vezetőjéül. Az üzletember korábban a Warner Brothers nemzetközi televíziós üzletágánál dolgozott, és saját bevallása szerint tapasztalata, és kapcsolatai egyaránt hozzájárultak kinevezéséhez. A New Mediumnak szüksége is lesz "titkos fegyverére", ha terjeszkedni akar, hiszen egyelőre egyik nagy stúdió sem jelezte, hogy igénybe venni a VMD formátumot. Ugyanakkor Solomon úgy vélte, még ha a Walt Disneyhez hasonló óriáscégek nem érdeklődnek a VMD iránt, akkor is nyereséges lehet a vállalkozás, hiszen akár 90 dollárért is adhatják a lejátszót, amelyen kevésbé ismert filmeket lehet majd megtekinteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.