BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spam-áradat már mobilon is: nem csak kellemetlen, drága is

Az e-mail fiókokban öntött levélszemét után már a mobiltelefonokat is ellepik a kéretlen sms üzenetek. Míg azonban a hagyományos spam többnyire csak zavaró, addig az sms-szemét a felhasználó pénzébe is kerülhet.

Az Egyesült Államokban tavaly több mint egy milliárd sms-t küldtek a mobiltulajdonosok. Az elmúlt évben egyedül a Verizon Wireless szolgáltató 200 millió kéretlen üzenetet szűrt ki saját rendszerében. Úgy tűnik, hogy a mobiltelefonok elterjedésével, és a mobil internet használatának növekedésével a spamek már nem csak az elektronikus postaládákat támadják meg.

Az új támadást smishingnek nevezik, összevonva az internet esetében használt phishing és sms szavakat. A kéretlen sms-ek egyrészt direkt marketing célokat szolgálnak, például TV-show-kban történő szavazásra buzdítják a tulajdonosokat, másrészt adathalász támadásokat is egyre gyakrabban hajtanak végre mobil segítségével - írja a Washington Post

A smishingelők olyan sms-eket küldenek az áldozatoknak, amelyek küldőjeként ismert portálokat, például az eBay-t vagy a PayPalt tüntetik fel, így próbálva meg rávenni őket arra, hogy adják meg hozzáférési kódjaikat. A feladó manipulálása egyébként nem csak a címzetteket tévesztheti meg, ily módon a spamek átjuthatnak egyes telefonos szűrőkön is. Sokan például az áldozat ismerőseinek telefonszámát tűntetik fel feladóként, így a káros üzenet gond nélkül átjut a védelmi rendszeren, amely csak az ismeretlen küldőktől származó kommunikációt akadályozza meg. Ha a trükk sikerül, a spam küldői folyamatosan szerezhetnek pénzt azzal, hogy például minden fogadott sms után levonnak egy összeget a mobiltulajdonos egyenlegéről.

A legnagyobb amerikai mobilszolgáltatók, az AT&T, a Verizon Wireless, a Sprint Nextel és a T-Mobile úgy nyilatkoztak: mindent elkövetnek a spamek kiszűrése érdekében, és igyekeznek a spamekből eredő költségektől mentesíteni ügyfeleiket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.