BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vezéreljük iPodunkat pislogással – új találmány Japánból

Az Oszakai Műszaki Egyetem munkatársai olyan, fejhallgatóra csiptethető távvezérlőt dolgoztak ki, amely a szem mozgásait érzékeli, és ezeket tolmácsolja a zenelejátszónak.

A KomeKami kapcsolónak nevezett találmány akár a fejhallgató, akár a szemüveg szárára csatolva hordható. A szerkezet érzékeli, és osztályozza a különböző szemmozgásokat, majd  infravörös érzékelői továbbítják a jeleket egy mikrogépnek, amely azokat a  lejátszással kapcsolatos parancsokká "fordítja le" az iPod számára. Ha a felhasználó erősen pislog az egyik vagy másik szemével, a zenét értelemszerűen előre vagy hátha pörgetheti. A mindkét szemmel való együttes pislogás a pillanatstop, és a lejátszás funkciót aktiválja.

Kérdés persze, hogy mi történik, ha valaki véletlen pislogással akaratán kívül kapcsolja át zenelejátszóját? Az ötletgazda, Kazuhiro Taniguchi erre is szolgál válasszal. A professzor szerint jelentős a különbség az ösztönös, és a szándékos pislogás között. A rendszer érzékeli ezeket az eltéréseket, így kizárt, hogy tévesen adjon parancsot az iPodnak. A feltaláló szerint a készülék gyakorlatilag bármilyen élethelyzetben működik, függetlenül attól, hogy a felhasználó éppen jár, fut vagy beszél-e hsaználhat közben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.