BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újító várostervezés

A város- és birodalomépítős PC-játékok egyik megalapozójának számító SIM City jutott eszembe, amikor Lisa Campbell, az Autodesk térinformatikai üzletágának alelnöke egy budapesti sajtótájékoztatón néhány dia erejéig bemutatta a társaság egyik új fejlesztését.

A még csak formálódó – Metropolis elnevezésű – megoldással a jövő várostervezői ugyanolyan könnyedén mérhetik fel egy-egy új épület, út, vasút hatását a környezetre vagy akár az egész településre, mint ahogyan a már említett játékban létre lehet hozni azokat.

A háromdimenziós, intelligens épületmodellek nem számítanak újdonságnak, azonban az Autodesknél most azzal próbálkoznak, hogy ezt a koncepciót egész városokra kiterjesszék. A Google Earth jóvoltából néhány éve már bárki, akinek van internet-hozzáférése, háromdimenziós képet láthat arról, hogyan néz ki a városa, az utcája vagy akár a háza. Ezek a képek azonban csak vizuális élményt jelentenek, gyakorlati hasznuk a tájékozódás mellett nem nagyon van.

A főként műszaki tervezői alkalmazásairól ismert Autodesknél azonban egy olyan háromdimenziós modell kialakítását vették tervbe, amely a képek mellett adatokat is mutat az adott helyről. Ezek az intelligens városmodellek – vagy ahogyan a projekt keretében nevezik, „digitális városok” – számos adatbázisból merítenek. Így többek között integrálják az építészeti adatbázisok, ingatlan-nyilvántartások, közműhálózatok, közlekedési rendszerek, városépítészeti tervek, készletgazdálkodási rendszerek által tárolt információkat. Az eredmény első pillantásra megdöbbentő és a tudományos-fantasztikus filmek világát idézi, bár Lisa Campbell elmondása szerint koránt sincs olyan messze az az idő, amikor ilyen megoldások segítik a várostervezők, -üzemeltetők és ingatlanfejlesztők munkáját.

A rendszer alapját természetesen a megfelelően karbantartott, pontos adatbázisok jelentik, amelyekből merítve egy kattintással felmérhető, hogy egy üres telek beépítése milyen hatással jár, ha tömbházat vagy éppen egy stadiont építenek rá. A megoldás a rendelkezésre álló adatok alapján kiszámolja, hogyan hat a város energia-, víz-, közlekedési stb. hálózatára a fejlesztés. Emellett a program megmutatja azt is, egy adott épület hogyan változtatja meg a fény-árnyék viszonyokat a környékén.

A térinformatika jövőjét képviselő összetett megoldást ugyan még csak fejlesztik, de annak egyes elemeit már napjainkban is használják a városi önkormányzatok és a közműcégek. Magyarországon többek között Zalaegerszegen, Mosonmagyaróváron, Veszprémben, Budapesten alkalmazzák az Autodesk megoldásait, de a hálózat fenntartásának megkönnyítésére, illetve a karbantartási adatok és az ügyféladatbázis összekapcsolására szolgáltatók is igénybe veszik, mint például a UPC vagy a Bácsép.

A térinformatikai megoldások fejlesztése és minél szélesebb körű használata a költségmegtakarítás és a hatékonyságjavítás mellett az egyre fenyegetőbb szakemberhiány miatt is kulcskérdés lehet a helyi önkormányzatok és szolgáltató cégek számára. Becslések szerint az Egyesült Államokban a közüzemi szakemberek 50 százaléka néhány éven belül nyugdíjba vonul, és ezzel – hacsak addig nem történik változás – elvész a tudásuk, tapasztalataik.

Előnyei

Csökkenti a munkaerőköltségeket.

Pontosabb és gyorsabb hozzáférést nyújt az információhoz.

Lényegesen alacsonyabb a hibás adatok aránya.

Gyorsan megtérülő befektetés (az IDC szerint 12 hónapon belül).

Nagyobb hatékonyság az ügyfélbejelentések kezelésében.

Gyorsabb reagálás a balesetekre.

Pontosabb és gyorsabb hozzáférést nyújt az információhoz.

Lényegesen alacsonyabb a hibás adatok aránya.

Gyorsan megtérülő befektetés (az IDC szerint 12 hónapon belül).

Nagyobb hatékonyság az ügyfélbejelentések kezelésében.

Gyorsabb reagálás a balesetekre.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.