BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kieselbach Galéria: négy festmény becsértéke is százmillió forint fölött

A Kieselbach Galéria október 11-i őszi aukcióján 264 tétel kerül kalapács alá, köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Perlrott-Csaba Vilmos és Vaszary János festményei, melyek becsértéke átlépi a százmillió forintos határt.

Az őszi aukciós szezon hagyományosan a műtárgypiac aktuális állapotának szondázására is alkalmas, a karácsonyi nagy aukciós dömping előtt. Minden kategóriában értékes műveket kínálnak ilyenkor az aukciósházak, de a különlegességeket, a főműveket, ritkaságokat az év végi nagy árverésre tartalékolják. Ennek ellenére a Kieselbach Galéria gazdag kínálatában sokféle érdekességre, akár felfedezésre váró, elfeledett vagy alulértékelt művészek képeire lehet licitálni, és néhány nagymester befektetésnek is alkalmas festményeire.

Kieselbach Galéria
Rippl-Rónai József: Reithoffer néni ciniákkal / Fotó: Kieselbach Galéria

Rippl-Rónai József képeinek felbukkanása az aukciókon mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel, igazi műtárgypiaci blue chipről beszélünk esetében, most is van egy ilyen műve a kínálatban. Az 1899-es datálású Reithoffer néni ciniákkal című kép 100-150 millió forintos becsértékkel eredetileg a híres a nagybányai vegyipari gyár tulajdonosának, Bedő Rudolfnak a gyűjteményében volt, és minden Rippl-Rónai gyűjteményes kiállításon szerepelt.

A festő 300 millió forintos életműrekordját A geszti kastély kertjében című festménye tartja. A Virág Judit Galéria 2022-es téli árverésén beállított csúcsot valószínűleg nem ez a mű fogja megdönteni, ennek ellenére a fontos alkotások közé tartozik.

Czóbel Béla életműrekordját a Kieselbach Galéria tavaly téli árverésén állították be, amikor 170 millió forintért ütötték le a Parkrészlet című művét. Most az 1922 körül készült Műterembelső című képét árverezik, amely egy igazi főmű, a művész németországi korszakának egyik legfontosabb munkája. Ez az a korszak, amikor igazán rátalált kiforrott stílusára, bár a képtől így sem várnak új rekordot, miután becsértéke 90–140 millió forint.

Czóbel Béla: Műterembelső / Fotó: Kieselbach Galéria

Perlrott-Csaba Vilmos 1914-es Háromkirályok imádása című festménye a kubizmust kapcsolta össze egy tradicionális témával. A magyar kubizmus egyéni hangú főművét 85–130 millió forintra becsülik, sikeréhez hozzájárulhat, hogy a kubizmus világszerte nagy figyelmet kap, több kiállítást is szenteltek neki Európában. Tavaly ősszel a Kieselbach Galéria őszi aukcióján 115 millió forintért ütötték le Perlrott-Csaba Vilmos: Csendélet Matisse-képpel és szoborral című, 1912 körül keletkezett festményét, 2018-ban pedig egy önarcképe állította be az életműrekordot 140 millió forintos leütési árával.

Perlrott-Csaba Vilmos: Háromkirályok imádása / Fotó: Kieselbach Galéria

Vaszary János nélkül nincs fontos aukció itthon. A legértékesebb műve ezen az árverésen egy népi jelenet, az 1902-es „Délutáni pihenő”, 90–140 millió forintos becsértékkel. Vaszary életműrekordja 160 millió forint, 2021-ben a Virág Judit Galéria őszi aukcióján keletkezett, amikor 50 millió forintos kikiáltási árról licitálták fel a csúcsig. Van még két értékes Vaszary-kép: a Párizsi utca című védett, azaz az országból nem kivihető festménye 1925-ből, valamint az 1930-as „Vasárnap délelőtt”. Mindkettő 60–95 millió forint becsértékű, vagyis szintén befektetési darabok. 

Schönberger Armand „Art Deco jelenete” 1933-ból 75–95 millió forintos becsértékkel azért is fontos, mert az art deco, illetve a kubizmus a jelenlegi trend a modern festészetben, aukciókon, múzeumi tárlatokon.

Schönberger Armand Art Deco jelenet / Fotó: Kieselbach Galéria

Harminc- és ötvenmillió forint közti becsértékes sávban több művet találunk

Tihanyi Lajos arcképe egy New York-i hegedűművésznőről kicsit tág, 35 és 75 millió forint közötti becsértéket kapott.

Ilosvai Varga István 1929-es nagybányai festményét 32–48 millió forint közé értékelték. A mű abban az időszakban keletkezett, amikor a nagybányai festőiskola egy megújuláson esett át.

A sokfelé kiállított, reprodukált kép, Cézanne hatását tükrözi. Szintén nagybányai festmény Perlrott-Csaba Vilmos képe Veresvízről, becsértéke 30–44 millió forint.

Batthyány Gyula 1928-as A Napkirály udvarában című festménye rögtön a keletkezés évében szerepelt Rómában, majd Svédország több városában egy kiállítássorozaton. Becsértéke 28–38 millió forint között van.

Anna Margit életműkiállítása szeptember elején zárt a Magyar Nemzeti Galériában, most pedig az 1936-os, Madáretetés címet viselő, korai főmű kerül kalapács alá, 24–34 millió forintos becsértékkel. 

Húsz- és harmincmillió forint becsérték között

Szőnyi Istvántól két őszi zebegényi tájképre lehet licitálni, az egyik becsértéke 22–34 millió forint, a másiké 10–15 millió forint. Szőnyi életműve összeforrt Zebegénnyel, miután 1924-ben elvette feleségül Bartóky Melindát, aki földbirtokos férjét hagyta ott a művész szerelméért, és közös életüket a Bertóky család zebegényi nyaralójában kezdték el. Szőnyi Zebegényben megtalálta a saját privát Nagybányáját.

Scheiber Hugótól egy kubofuturista műfajúnak nevezett festményt árvereznek, a Fiúfej sárga nyakkendőben című kép becsértéke 22–28 millió forint. 

Aba-Novák Vilmostól egy nagy értékű, 46–75 millió forintra taksált, itáliai ihletésű, vak muzsikosokat ábrázoló festmény mellett egy szokatlan témájú, a család kedvenc kutyáját ábrázoló festményt is árvereznek. A kedvenc dobermant 1925-ben festette le, sokáig a család nappalijában lógott, később kutyaújságokban és dobermanos szaklapokban többször reprodukálták, most 20–28 millió forintra becsülik az értékét.

Aba-Novák Vilmos: A család kedvence / Fotó: Kieselbach Galéria

A klasszikus kortársanyag fő tétele Kassák Lajos 1965-ös Kompozíciója, 40–70 milliós becsértékkel, és van egy 1969-es Hantai-kép, az Etűd 16–28 millió forintos becsült értékkel (ugyanennyi becslést kapott egy 1964-es Kristály című kompozíció). 

Van mű az utóbbi évek műkereskedelmi kortárs sztárjaitól, Fajó Jánostól és Keserü Ilonától. Molnár Sándor és Hortobányi Endre kevesebbet szerepelt aukciókon, de ahogy mondani szokták, az áraikban vannak még tartalékok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.