BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
szlovák gazdag euró

Még gazdagabbak lettek a szlovák szupergazdagok

A leggazdagabbak egyre gazdagabbak és egyre többen vannak – Szlovákiáan is. A Forbes szlovákiai toplistáján szereplők összvagyona egy éve 14,8 milliárd euró volt, idén megközelíti a 19 milliárdot.

Több mint negyedével nőtt egy év alatt Szlovákiában a szupergazdagok vagyona, megközelítve a 19 milliárd eurót (mintegy 7,6 billió forint) – derült ki a Forbes magazin szlovákiai kiadása által kiadott listából, melynek számait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség is ismertette szerdán.

szlovák gazdag euró
Fotó: Hans Lucas via AFP

A Forbes 45 leggazdagabb szlovák rangsorában szereplők összvagyona egy éve 14,8 milliárd euró volt.

A listán 6 eurómilliárdos van, az összesített vagyonuk értéke meghaladja a 8 milliárd eurót, hatan pedig több mint 100 millió euróval növelték vagyonukat.

A leggazdagabbak egyre gazdagabbak, és egyre többen vannak 

– állapította meg a magazin főszerkesztője, Lucia Oksová, rámutatva: a szlovákiai szupergazdagok az elmúlt időszakban viszonylag sikeresen küzdöttek meg 

  • a magasabbra szökött infláció, 
  • az energetikai válság és 
  • az ukrajnai háború 

okozta nehézségekkel és diverzifikálták befektetési portfólióikat.

Az első helyen Tomás Chrenek végzett 2 milliárd euróra becsült vagyonnal. Chrenek egyebek mellett a különböző acélipari érdekeltségekkel rendelkező Moravia Steel csoport társtulajdonosa, de hozzá tartozik a több tucat kórházat és sok száz orvosi rendelőt üzemeltető Agel egészségügyi hálózat is.

A lista következő helyén a J and T befektetői és pénzügyi társaság nagy részét tulajdonló Patrik és Jozef Tkác áll. Az apa és fia vagyonát 1,89 milliárd euróra becsülte a Forbes. A harmadik helyet Jaroslav Hascák szerezte meg, aki ugyancsak egy befektetői és pénzügyi társaság, a Penta többségi tulajdonosa. Vagyonát ezúttal 1,8 milliárd euróra becsülték.

Szegény, gazdag egyre megy Szlovákiában

Szlovákia a vagyoni, jövedelmi egyenlőségek országa, ugyanis északi szomszédunknál van a legkisebb szakadék a vagyoni különbségek területén.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.