BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Őszi érettségi: pénteken kezdődnek a vizsgák

Október 11-én pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek az idei tanév őszi érettségi vizsgái. A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgákat október 11. és október 25., az emelt szintű szóbeliket november 7. és 11., a középszintű szóbeliket pedig november 18. és 22. között tartják.

Pénteken megkezdődik az őszi érettségi időszaka. A vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok szervezik meg. A jelentkezési adatok alapján idén ősszel 202 intézményben várhatóan 22 409-en érettségiznek, a lebonyolításban 252 érettségi vizsgabizottság működik közre – tájékoztatott az Oktatási Hivatal.

őszi érettségi
Az őszi érettségin idén 202 intézményben várhatóan 22 409-en vizsgáznak / Fotó: Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Milyen vizsgákat tehetnek az őszi érettségi alkalmával?

Az őszi érettségi vizsgaidőszakban 

  • rendes, 
  • szintemelő, 
  • kiegészítő, 
  • ismétlő, 
  • pótló és 
  • javító, valamint 
  • előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni. 

A legtöbben, a vizsgázók 57,8 százaléka előrehozott és 29,9 százalékuk szintemelő érettségit tesz, ezeket követik a javító (5,3 százalék), a rendes (2,9 százalék), az ismétlő (2,2 százalék) és a kiegészítő (1,2 százalék), valamint a pótló vizsgák (0,7 százalék).

Mettől meddig tartanak a szóbelik és az írásbelik?

A közép- és emelt szintű 

írásbeli vizsgákat október 11. és október 25., az emelt szintű szóbeliket november 7. és 11., a középszintű szóbeliket pedig november 18. és 22. között tartják. 

Az érettségizők várhatóan több mint 24 200 vizsgát tesznek: mintegy 13 100-at emelt, 11 100-at pedig középszinten. A jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban, az idegen nyelven is teljesíthető vizsgatárgyakat – mint például történelem, matematika – külön számolva, középszintű érettségit 64, emelt szintűt pedig 52 tantárgyból tesznek majd. A 2024-es őszi érettségi vizsgák jogszabályban rögzített időpontjairól és a további részletes információkról az Oktatási Hivatal honlapján olvashatnak. 

Korábban a Világgazdaság is összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Épphogy elkezdődött a tanév, máris itt az őszi érettségi – ezek a legfontosabb tudnivalók az első fél évre

A héten elindult a 2024–2025-ös tanév. Számos fontos időpontra kell figyelniük az iskolásoknak és a szülőknek attól függően, hogy a diák általános vagy középiskolába jár, és hányadik évfolyamon tanul. Mutatjuk az első fél év fontosabb időpontjait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.