BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Memóriakártya: nem mindegy, mit veszünk

Digitális fényképezőgépeink és videokameráink mellett egyre több eszköz tárolja memóriakártyán az adatokat – és bizony nyáron gyakran előfordul, hogy az új fotók vagy videók rögzítéséhez szükség lenne egy tartalék tárolóeszközre is. A memóriakártyák típusai szerint csoportosítva a VGO áttekintette a hazai piacon elérhető modelleket és árakat.

Többféle memóriakártya (flash memória) van forgalomban – az általános szabvány elsősorban azért várat magára, mert a fejlesztők új és még újabb megoldásokat találnak ki arra, hogy a lapkák fizikai mérete csökkenjen, miközben a kapacitás és az átviteli sebesség növekszik.

Összeállításunkban a fotók és videófelvételek rögzítésére használatos memóriakártyák típusai szerint csoportosítva tekintettük át a hazai piacon elérhető modelleket és árakat – és meglepően nagy árkülönbségeket tapasztaltunk. A neves gyártók megfizettetik a márkanevet is, de jó ha tudjuk: a legtöbb eszközre élettartam-garanciát vállalnak, ám az esetleges csereigényt csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha a vásárlásról számlánk is van.

A tartalékkártya kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a régebbi készülékek csak egy bizonyos kapacitáshatárig képesek kezelni a flash-kártyát, így előfordulhat, hogy a néhány éve vásárolt digitális fényképezőgép vagy állókép-rögzítésre is alkalmas videokamera nem ismeri fel az azóta piacra került nagykapacitású (HC, High Capacity) kártyákat. A maximálisan használható kapacitásáról az adott készülék leírásából tájékozódhatunk.

Típusok, kapacitások, árak

A régebbi digitális fényképezőgépek Compact Flash (CF) kártyát használnak, amelynek két típusa létezik (Type I és Type II). A két változat közötti különbség az adatok felírásának és visszaolvasásának sebességében van. Ma már csak a gyorsabb Type II kártyák használatosak, amelyek azonban kompatibilisek a Type I író-olvasó modulokkal.

Az árakban igen nagy eltérés mutatkozik: a 16 GB kapacitású Kingston Elite Pro Compact Flash egyes forrásoknál 41280 forintba is kerülhet, míg a Transcend gyártmányú CF-kártya már 15560 forintért beszerezhető. Kisebb kapacitású a 12 GB-os SanDisk Compact Flash Extreme III, ára mégis magasabb (31900 forint), így igen rossz ár/teljesítmény mutatót mondhat magáénak.

A 8 GB-os kategóriában is nagy árdifferenciák vannak: legdrágább az Apacer Compact Flash 8GB (12580 forint), míg a Transcend hasonló tulajdonságú kártyája csak 6500 forint. A 4 GB tárkapacitású memóriakártya már 3850, a 2 GB-os pedig 2700 forintért szerezhető be.

Az utóbbi időkben az Secure Digital (SD) kártya a legelterjedtebb, mivel a korábban (főként mobiltelefonokban) alkalmazott MMC kártyáknál sokkal gyorsabb adatátviteli sebességet tesz lehetővé. A hagyományos SD-kártya mellett később megjelentek a kisebb méretű MiniSD, majd a még kisebb MicroSD kártyák is. Ezeket a fényképezőgépek és videokamerák képesek közvetlenül írni és olvasni, a külső kártyaolvasókba azonban csak kiegészítő adapterrel használhatók.

A 16 GB-os kapacitású SD-kártyák közül legkedvezőbb áron a Transcend SDHC Card szerezhető be (13561 forint), a márkás eszközök ennél jóval drágábbak: a SanDisk Secure Digital 22990 forint, a Kingston Secure Digital 29856 forint, a Panasonic RP-SDV pedig 33868 forint. 8 GB-os SD-kártyát 6825 forintért kínál a Transcend, valamivel drágább (8040 Ft) a SanDisk eszköze.

Ha csak fényképek rögzítésére kívánjuk használni a kártyákat akkor elegendő lehet a 4 GB-os tárkapacitás is, ebben a kategóriában 3000 forint alatt is vásárolhatunk flash-kártyát.

A MiniSD kártyák közül csak kisebb tárkapacitású változatok kaphatók, a 4 GB-os Kingston ára 7500 forint, a 2 GB-os Fuji 3040 forint, az 1 GB-osok közül legkedvezőbb áron a Kingmax szerezhető be 1200 forintért, legdrágább a Memorex MiniSD kártyája (1700 forint). A 8 GB-os MicroSD-kártyák közül a SanDisk flash-memóriájáért 7465 forintot, a Pixmania eszközéért pedig 7320 forint kell fizetünk. Nem sokkal olcsóbbak a 4 GB-os változatok sem, a SanDisk kártyájáért 5483 forintot kell leszurkolnunk – 2 GB-os kártyák 1750-2300 forint között kaphatók.

A Sony ragaszkodik a saját szabványához, fényképezőgépei és videokamerái szinte kivétel nélkül csak a Memory Stick-et fogadják el. Többféle Memory Stick is létezik, a fő különbségek ez esetben is a kártya méreteiben és az adatátvitel sebességében vannak: a „Pro” jelzésű kártyák gyorsabbak, a „Duo” kártyák pedig méretükben térnek el az alapmodelltől. A gyári Sony-kártyák közül a 4GB-os 7000, a 2 GB-os kapacitású pedig 4000 forintért kapható, alig olcsóbb a Transcend eszköze (3700 forint).

Az Olympus és a Fuji fényképezőgépei által használt, kifejezetten fotósok számára kifejlesztett, nagysebességű írást és olvasást biztosító xD-Picture Card csak 1 GB-os kapacitással kapható 3300-3500 forint között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.