BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mától drágább a gáz, de lesz támogatás - Számoljunk együtt

A mai naptól az ártámogatásban nem részesülő háztartásoknak 131 forint 30 fillérbe kerül a földgáz köbmétere szemben a tavalyi 101 forinttal. Egy átlagos háztartásnál ez havi 1160 forintos többlet költséget jelent.

Október 1-jétől  a lakossági gáz ára 6,55 százalékkal emelkedik. Az emelés jóval elmarad attól a kétszámjegyű növekedéstől, amit szakértők szerint a piac diktálna. A háztartások kétharmada, vagyis mintegy 1,6 millió háztartás veszi igénybe a támogatást. Ők  a gázfogyasztók 60 százalékát teszik ki. Az átlagosnak tekinthető, havi 1160 köbmétert fogyasztó háztartások számára az emelés körülbelül 1120 forintos többletköltséget jelent.
 
A gázár emelkedésével párhuzamosan emelkedik a távhő ára is. Változatlan alapdíj mellett a Főtáv 8,8 százalékkal emeli az energiaköltséget. A cég a korai hideg miatt megnövekedő fűtés költségeket egyszeri, tíz százalékos kedvezménnyel kompenzálja. Ez lakásonként mintegy ezerötszáz forintos csökkenést jelent.

Verseny a hazai gázpiacon?

A kormány nyilatkozatai szerint szeretné elérni, hogy 2009 júliusára a gázpiacon a mostani erőfölényes helyzet helyett a verseny legyen a jellemző. Az E.On Földgáz kommunikációs vezetője szerint a Magyar Energia Hivatal (MEH) már vizsgálja, hogy a gázpiacon nem került-e valamely társaság erőfölényes helyzetbe.

Nem világos, hogyan lehetne az importban a mostaninál versenyszerűbb helyzetet teremteni, hiszen minden újabb importőrrel szemben is a mostani és egyetlen érdemi szállító, a Gazprom állna, amely nyilván nem adná el érezhető különbséggel a gázt a különböző magyarországi vásárlóknak.Állami forrásokból az év végéig kompenzációt kapnak azok a távfűtéses lakásban élők, akik eddig szociális alapon nem részesültek támogatásban. A támogatásokat jövedelem szerint osztják el, a legszegényebbek - ahol a fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el a 57 ezer forintot - gigajoule-onként 2184 forintot kapnak. A felső jövedelem kategóriájában a támogatás összege mintegy 1150 forint. Az elfogadott kormányrendelet értelmében a fűtési szezon hat hónapjára vonatkozó támogatás a novemberi számlán jelenik meg először.

A távfűtés támogatásának forrását 2009. január elsejétől a Robin Hood adó biztosítaná, amelynek bevezetését jelenleg csak az MSZP támogatja. A szocialisták szerint az adó az "extra profitot" termelő energiavállalatokat kötelezné arra, hogy nyereségük egy részétől szociális célok érdekében megváljanak. Az adónem bevezetése ellen tiltakozott a Magyar Ásványolaj Szövetség.

A Főtáv szóvivője elmondta: a Robin Hood adó azokat az energiatermelőket is sújtaná, akiktől a cég a távhőt vásárolja. A Főtávot hosszú távú szerződés kötelezi arra, hogy a Budapesti Erőműtől vásároljon hőt. Az előnytelen szerződést a Főtáv módosítaná, az eddigi tárgyalások azonban nem jártak eredménnyel.

Nem világos, hogyan lehetne az importban a mostaninál versenyszerűbb helyzetet teremteni, hiszen minden újabb importőrrel szemben is a mostani és egyetlen érdemi szállító, a Gazprom állna, amely nyilván nem adná el érezhető különbséggel a gázt a különböző magyarországi vásárlóknak. Gáz -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.