BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napkollektoros Opel a láthatáron

A piaci környezet szélsebes változása átalakítja az autógyártók stratégiáját: hosszutávon emelkedő üzemanyag árral számolnak, ezért alternatív energia felhasználású járművek fejlesztésével próbálják javítani eladásaikon.

 A leggyorsabban a német konszernek reagálnak, felröppent lapértesülések szerint az Opel lehet az első „zöld autó”, ugyanis a General Motors (GM) európai leánya teljes egészében egy napelemkollektor gyár tulajdonába kerülhet. A BMW tavasztól tervezi teszteltetni az új elektromos kiskocsiját, de más gyártók is, mint például a Toyota vagy a Chrysler villanymeghajtású négykerekűekkel lép piacra a közeljövőben.

Az anyavállalat General Motors pénzügyi válsága miatt nehéz helyzetbe került Opel autógyárral kapcsolatban szerda délelőtt Berlinben valóságos bombaként robbant a hír, amely szerint a napelemgyártással foglalkozó SolarWorld konszern bejelentette szándékát a gyár megvásárlására. A bonni székhelyű konszern szóvivője közölte ugyanis, hogy a világ legnagyobb napelemgyártójának tartó SolarWorld egy milliárd euróért átvenné az Opelt a General Motorstól, és Európa első "zöld" - azaz teljeséggel környezetkímélő - autógyárává fejlesztené ki. A támogatás a gyár biztonságos működését, illetve a csaknem 30 ezer németországi munkahely védelmét szolgálná. Ugyancsak a Frankfurter Allgemeine Zeitung arról tudósított, hogy az anyavállalat General Motors összes európai üzemében - így a németországi üzemekben is - a termelés visszaszorítására, ezen belül a munkaidő csökkentésére készül. A tervek szerint az Opel az előirányzott 1,7 millió autó helyett 2009-ben csak mintegy 1,5 milliót állítana elő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.