BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szó is megmarad

Már nem csak a világnyelveken nyílik lehetőség arra, hogy a digitálisan rögzített hangfelvételek szövegként is megjeleníthetők legyenek a számítógépben.

Egy hazai cég olyan szoftvert dobott piacra, amely több mint 200 ezer magyar szavas nyelvi modellre épülve, akár 90 százalékos pontossággal képes felismerni az emberi beszédet. Az alkalmazás megkönnyíti a video- és hanganyagok keresését is az interneten, eddig ezeket csak a címük, időpontjuk, jobb esetben néhány kulcsszó alapján lehetett megtalálni.

Ezen a problémán segít a Digital Natives Mindroom elnevezésű szoftvere, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel zajló közös kutatás-fejlesztés eredménye: a szolgáltatás egyszerű csatolófelülettel (API) beépíthető bármely médiaportál vagy médiaarchívum mögé, egy-egy elhangzott szóra történő keresés után a lejátszás a keresett szótól indul a böngészőben.

Egyedülálló lehetőség ez a hazai média számára. A Google is csak a választási videók angol nyelvű kereshetőségét teszi lehetővé – hívja fel a figyelmet Béky Miklós, a cég ügyvezetője.

Az audiovizuális tartalmak feldolgozására egyre nagyobb a kereslet. A video- és hanganyagok tartalmának leiratozásával a tartalomszolgáltatók a korábbiaknál több találattal jelenhetnek meg a keresőkben, egyedi nyelvi és akusztikus modellekkel pedig akár egy élő adás is feliratozható a Mindroom teletextrendszerhez való csatolásával. A rendszer további moduljai élő adásba illeszthető internetes videokonferenciával egybekapcsolt videoközvetítést, valamint – a blogokról jól ismert tagfelhőhöz hasonló szófelhővel – vizuális tartalomelemzési szolgáltatást is nyújtanak. A Digital Natives a szoftvert havidíjas szolgáltatásként dobja piacra.

A társaság internetközeli technológiai szolgáltatásokkal, klasszikus webfejlesztéssel foglalkozik, 2006-ban alakult, tavaly 70 millió forintos árbevételt könyvelt el, az idei terv ennek megduplázása. A teljesen magyar tulajdonban lévő társaság portfóliójában a Mindroomon kívül interaktív mobilmarketinges alkalmazás, online tartalomértékelési és jutalékelszámolási szolgáltatás található. Mozgásvezérléssel működő virtuális kiállítótere a Jövő Háza internettörténeti kiállításán debütált.

Kiberszínészek

A robot manapság már minden lehet: háztartási alkalmazott, fitneszedző, sőt akár színész is. Az egyik legújabb japán darab, a Hataraku vatasi (Én, a dolgozó) a robot és az ember együttélését taglalja, s a hús-vér főszereplők mellett bizony szerephez jut két, japán kutatók által kifejlesztett „valódi” robot is.

A darab főszereplője egy házaspár és két android háztartási alkalmazottja, akik egyhangúan élik a mindennapjaikat egészen addig, amíg egyik pillanatról a másikra az egyik robot sztrájkolni nem kezd.

A kiberszínészeket – amelyek másfél méter magasak és mintegy harminc kilót nyomnak – néhány évvel ezelőtt a Mitsubishi gyár fejlesztette ki, s azon túlmenően, hogy hardver- és szoftverfolyamatokhoz szánták, mozogni és beszélni is „megtanították” őket. A várakozások szerint a darabbal hamarosan országos turnéra indulnak. VG

Munkatársunktól Kiberszínészek A robot manapság már minden lehet: háztartási alkalmazott, fitneszedző, sőt akár színész is. Az egyik legújabb japán darab, a Hataraku vatasi (Én, a dolgozó) a robot és az ember együttélését taglalja, s a hús-vér főszereplők mellett bizony szerephez jut két, japán kutatók által kifejlesztett „valódi” robot is.

A darab főszereplője egy házaspár és két android háztartási alkalmazottja, akik egyhangúan élik a mindennapjaikat egészen addig, amíg egyik pillanatról a másikra az egyik robot sztrájkolni nem kezd.

A kiberszínészeket – amelyek másfél méter magasak és mintegy harminc kilót nyomnak – néhány évvel ezelőtt a Mitsubishi gyár fejlesztette ki, s azon túlmenően, hogy hardver- és szoftverfolyamatokhoz szánták, mozogni és beszélni is „megtanították” őket. A várakozások szerint a darabbal hamarosan országos turnéra indulnak. VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.