BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida

Lélegzet-visszafojtva készül Florida a Milton hurrikán érkezésére

Bár kissé legyengült, továbbra is Florida partjai felé tart. A Helenét követő Milton pedig tovább növelheti a károkat a hurrikán-verte USA-ban.

A Mexikói-öböl felett haladva a Milton szupervihar kissé legyengült, és az ötös kategóriáról lecsúszott négyesre, ám az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) figyelmeztetett, hogy még mindig „rendkívül komoly veszélyt jelent Floridára”.

On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida
A pusztító Helene hurrikán után alig két héttel a Milton szupervihar tarolhatja le Floridát / Fotó: AFP

A Tampa városától délnyugatra lévő időjárási rendszerről szóló legutóbbi frissítésében az NHC azt mondta, hogy a szélsebesség elérte az óránkénti 250 kilométert, és hogy akár már kedd este elérheti az Egyesült Államokat.

A Milton a Saffir-Simpson hurrikánszél-skála szerint négyes kategóriájú, továbbra is erős hurrikán, amely extrém szélviharokkal és heves esőzések okozta áradásokkal fog járni 

– idézte a központ szóvivőjét a Financial Times. A Floridai-félsziget partjainál ráadásul akár 5 méter magas hullámokra lehet számítani, amelyek mélyen betörhetnek a szárazföldre.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn rendkívüli állapotot hirdetett az államban a hurrikán érkezése előtt. A Milton a 2017-es Irma hurrikán óta a legnagyobb számú evakuálást okozhatja, amelynek során 6,7 millió lakost telepítettek át a Guy Carpenter globális kockázati tanácsadó cég szerint.

Hétfő estig kilenc floridai megyében volt érvényben kötelező evakuálási parancs. Az állam kormányzója, Ron DeSantis közölte, hogy felfüggesztették az útdíjakat, hogy megkönnyítsék az emberek biztonságos kimenekítését.

Dögevőként száll le Floridára a Milton hurrikán

A napokban várható szupervihar egy olyan területen halad át, amelyet alig két hete a szintén négyes kategóriájú Helene hurrikán tarolt le. A Helene okozta áradások és sárcsuszamlások több milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államok déli részén, és közel 250 ember halálához vezetett.

Bár a kártalanítás és a mentés az utolsó pillanatig tartott, a lakosoknak most azzal kell szembesülniük, hogy ez mind hiába való volt: otthonukra most egy még erősebb vihar jelent fenyegetést.

A Fehér Ház szerint a Helene hurrikán után nyújtott szövetségi támogatás már meghaladta a 210 millió dollárt, amelyből csaknem 90 millió Floridának jutott.

Milton: újabb szupervihar tarolja le az Egyesült Államokat

Az ötös kategóriájú Milton heves esőzések, szélviharok és áradások sorozatát hozhatja a déli államokba. Két héten belül ez lenne a második nagyméretű hurrikán, amely letarolhatja Floridát.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.