BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ferihegyi vita: "a gyarmatosítók dühe a bennszülöttek lázadásával szemben"

Lassult a forgalom délutánra a ferihegyi repülőtéren, hosszú sorok alakultak ki, a járatok késve ugyan, de indulnak, a Maléven kívül más légitársaság eddig nem törölte járatát ma. A MOSZ és a LIGA vehemensen tiltakoznak a BA magatartása és szóvivőjének nyilatkozatai ellen.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője elmondta, hogy a délutáni csúcsidőszakban lassult a forgalom, három utasbiztonsági kapu üzemelt a 2B terminálon. 5 órára újabb műszak érkezik, tőlük függ, hogy estére gyorsulhat-e újra a forgalom.

MOSZ: "minősíthetetlen"

A Munkástanácsok Országos Szövetsége és a LIGA Szakszervezetek tiltakozik a Budapest Airport magatartása és szóvivőjének nyilatkozatai ellen, a MOSZ az általa törvénysértésnek tartott lépések miatt büntető eljárást kezdeményez a cég vezetése ellen.

Közleményében a MOSZ hangsúlyozza, hogy a BA szóvivőjén keresztül "minősíthetetlen módon sértegeti a munkavállalókat és törvénytelen intézkedéseket hoz a sztrájkban résztvevők ellen". 

"Ez a magatartás a gyarmatosítók dühe a bennszülöttek lázadásával szemben" - áll a közleményben. A Munkástanácsok követeli, hogy a BA Zrt. vezérigazgatója tartsa tiszteletben beosztottjai jogait, emberi méltóságát. Különösen felháborítónak nevezik azt a "demagógiát", amellyel a gazdasági válságra hivatkozik a BA, és hozzáteszik: azért nem bocsájt el tömegeket a BA véleményük szerint, mert szüksége van a dolgozóira a profit megtermeléséhez, a vita azon van, hogy a profitból a munkavállalók is részt kérnek.

A LIGA szerint a BA súlyos és elfogadhatatlan hibát követett el, amikor kijelentette, hogy nem engednek a zsarolásnak, nem tárgyal a szakszervezetekkel, amíg azok sztrájkolnak.

A határozatlan idejű munkabeszüntetést szerda reggel 6 órától hirdette meg a BA két szakszervezete, a Légiforgalmi Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), miután eredménytelenül zárultak a munkáltatóval, egyebek mellett a BA átalakításának leállítása és a létszám megtartása érdekében kezdeményezett egyeztetések.

Szerdán, a sztrájk első napján a 250 menetrend szerinti járatból 50-et töröltek. Csütörtökön 139 érkező és 125 induló járat közlekedik a reptérről a menetrend szerint, ezek közül 17 érkezőt és 13 indulót töröltek. A magyar nemzeti légitársaság még szerdán döntött a járattörlésekről.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a sztrájk ideje alatt kiemelt figyelmet fordít a ferihegyi repülőtér biztonságának ellenőrzésére, a helyszínen dolgozó szakemberek nem tapasztaltak a napokban a biztonságot veszélyeztető körülményt - mondta Vágó József, az NKH légügyi igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.