BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robot rovarok

A futurológusok szerint a jövő irodáinak technológiai környezete sokkal összetettebb lesz, mint napjainkban, éppen ezért lényegesen több és változatosabb biztonsági fenyegetéssel kell szembenézni.

Az emberek egyre kevésbé dolgoznak majd központi irodákban, és a vállalatok közötti határok is elmosódnak. A Canon megbízásából készült jövőkutatási tanulmány a miniatürizáció, a mesterséges intelligencia, a bio- és robottechnológia, illetve a nagy sebességű hálózatok összeolvadásában látja a jövő adatbiztonsági kihívásait, amelyek komolyan megtervezett, sokoldalú és rugalmasan fejlődő biztonsági rendszereket követelnek.

Képzeljük el, ahogy apró robot rovarok behatolnak egy irodaépületbe, beköltöznek egy-egy elektronikai berendezésbe, majd megkezdik az adathalászatot, vagy esetleg kártékony szoftvereket juttatnak az eszközön keresztül a vállalat informatikai rendszerébe. Ez mind úgy hangzik, mintha egy tudományos-fantasztikus filmben játszódó jelenet lenne, pedig egyes hadászati fejlesztések már most is hasonló irányba mutatnak. Az autonóm mesterséges intelligenciák fejlődése már önmagában komoly fenyegetéseket jelent, mivel általuk egyre kifinomultabb vírusváltozatok készíthetők. A futurológusok a biotechnológiai és a szintetikus biológiai kutatásokra is felhívják a figyelmet: úgy vélik, a tudósok a jövőben akár olyan élő baktériumokat is tervezhetnek, amelyek saját sejtjeiken belül nem csupán az elektromos áramköröket kialakítani, hanem ezeket árammal ellátni is képesek lesznek.

Az intelligens baktériumok szaporodásuk következtében nagy kolóniákat alkothatnak, így akár kifinomult gépekként is működhetnek, ez talán az egyik legnagyobb kihívást jelentheti a jövő biztonsági szakemberei számára. A levegőben vagy az emberek bőrén található baktériumok könnyedén megélnek a billentyűzetek és a multifunkciós nyomtatók felületén vagy akár az iroda falain is. Ha már a billentyűlenyomások észlelésével összegyűjtik az információkat, kikerülhetnek minden – a számítógépen lévő adatokat már védő – biztonsági óvintézkedést.

Sőt, az is előfordulhat, hogy a baktériumok képesek lesznek az agytevékenység érzékelésére, és ezzel minden olyan biztonsági rendszer használhatatlanná válik, amelyet emberek működtetnek. A legveszélyesebb fenyegetés mégis abban rejlik, hogy ezek a baktériumok befolyásolhatják az emberi viselkedést is.

Vírusirtó okoskákra

Az okos telefonok terjedésével fokozódnak a mobileszközökhöz kapcsolódó biztonsági kockázatok is. A vírustámadások kivédésére az ESET Magyarországon is piacra dobja új szoftverét, a Mobile Antivirust. A december első napján megjelenő vírusirtó a cég vállalati ügyfelei számára ingyenesen vagy jelentős kedvezménnyel lesz elérhető.

Az okos telefonokat támadó kártevők nem csak az eszközökön tárolt adatokat rongálhatják meg, az is előfordulhat, hogy továbbítják a felhasználók személyes adatait a vírusok készítői számára. A vírusirtó képes a kéretlen SMS-ek blokkolására is. VG

Munkatársunktól Vírusirtó okoskákra Az okos telefonok terjedésével fokozódnak a mobileszközökhöz kapcsolódó biztonsági kockázatok is. A vírustámadások kivédésére az ESET Magyarországon is piacra dobja új szoftverét, a Mobile Antivirust. A december első napján megjelenő vírusirtó a cég vállalati ügyfelei számára ingyenesen vagy jelentős kedvezménnyel lesz elérhető.

Az okos telefonokat támadó kártevők nem csak az eszközökön tárolt adatokat rongálhatják meg, az is előfordulhat, hogy továbbítják a felhasználók személyes adatait a vírusok készítői számára. A vírusirtó képes a kéretlen SMS-ek blokkolására is. VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.