BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Védeni olcsón

Napjainkban mind több kis- és közepes vállalkozás használja az elektronikus levelezést, valamint a különféle azonnali üzenetküldő rendszereket. Jól tennék azonban, ha eközben néhány olcsó megoldást is alkalmaznának annak érdekében, hogy üzleti titkaik ne kerüljenek illetéktelen kezekbe – tanácsolják a New York Times által megkérdezett szakértők.

A nemzetközi felmérés szerint a megkérdezett vállalkozások tíz százalékánál már előfordult, hogy laptopot vagy okos telefont veszítettek el. Éppen ezért feltétlenül célszerű ezeket a több szempontból is értékes készülékeket, ahová csak lehet, magunkkal vinni, ahelyett hogy egy hotelszobában vagy a kocsiban hagynánk. Célszerűbb kisméretű laptopokat választani, mert azokat kisebb megterhelés folyamatosan a táskában tartani. Az igazi veszteség nem a hardver elvesz- tése, hanem a gépen őrzött információk újbóli összegyűjtése. Adataink védelmére nem csak drága szoftverek alkalmasak, a szakértők szerint az olcsóbb megoldások is segíthetnek abban, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá az adatainkhoz.

Ideális megoldás például a laptop ujjlenyomat-leolvasójának a használata, feltéve, ha van rajta ilyen. Ha nincs, még mindig alkalmazhatunk valamilyen fájltitkosító rendszert. Erre vannak ingyenes szoftverek is, sőt kaphatók olyan pendrive-ok, USB-kulcsok, amelyekhez titkosítószoftvert is adnak. Az internetes böngészésnél is jobb az óvatosság: ahol csak lehet, a http-protokoll helyett a https-t használjuk. A legtöbb oldal így is elérhető, s a megoldás jóval nagyobb biztonságot kínál.

A cég elektronikus levelezőrendszerét amúgy is érdemes kiszervezni. A kisebb vállalatoknak ez olcsóbb is, ráadásul az ilyen szolgáltatók igen jó minőségű spam- és vírusszűrőket alkalmaznak, messze jobbakat, mint azok, amelyeket a kisebb cégek általában megengedhetnek maguknak.

Magukat az elektronikus leveleket is érdemes titkosítani. Erre különösen akkor lehet szükség, ha fontos üzleti adatokat rendszeresen küldünk el olyan nyilvános helyekről, mint az internetkávézók vagy a repülőterek. Több ilyen titkosítási megoldás is elérhető, de ügyelni kell arra, hogy a címzettnek is legyen megfelelő kódfejtő megoldása. Nagyon fontos, hogy a távolról is elérhető céges informatikai rendszerhez csak megfelelő azonosítás után csatlakozhassanak az alkalmazottak. Erre akkor is kell gondolni, ha a központból akarunk elérni olyan távoli eszközöket, mint például a webkamera, különben a biztonsági rendszer képeit illetéktelenek is láthatják.

A biztonsági szakértők arra is rámutatnak, hogy a cégek általában csak saját kárukon hajlandók tanulni. Csakhogy egy adatvesztés, a társaság hírnevén esett folt vagy egy kiadós pereskedés nagyságrendekkel többe kerülhet, mint ezen technikák alkalmazása. vg

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.