BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén érkezhet a Google Drive

Ha a Google valóban előáll végre az évek óta várt GDrive-val, ugyanolyan sikeres lehet, mint a Gmail volt: a netezők imádják, ha valami ingyenes és korlátlan, cserébe még a személyes adataikat is hajlandók idegen kézbe adni - írta meg az index.hu.

Évek óta már, hogy legalább évente felröppen a hír: a Google végre előáll a GDrive-val, az ingyenes netes tárhellyel, ahol mindenki annyi adatot tárol, amennyit akar, és aminek hála soha többé nem lesz szükség újabb, még nagyobb merevlemezre. Legutóbb a TG Daily írta meg [1], hogy idén indul a szolgáltatás ("Dobja ki a vincsesztert, 2009-ben érkezik a GDrive"), persze anélkül, hogy bármilyen, főleg Google-közeli forrást idézett volna. Maga a Google úgy reagált a hírre, hogy nem mondott se igent, se nemet: a Google üzleti ágazatának termék- és marketingigazgatója, Dave Armstrong a Guardiannek mindössze annyit mondott [2], hogy a felhasználók egyre kevésbé tesznek különbséget a saját merevlemezükön, illetve a távoli szervereken tárolt információk között.

A cloud computing jetije

Ha létezne, a GDrive a cloud computing iskolapéldája lenne. A fogalom internetes alapú számítástechnikát jelent, ahol az egyes feladatokat nem a felhasználók saját gépe, hanem egy szolgáltató szerverei végzik. A távoli gépeken fut a szoftver, és ott tárolódnak az adatok is. Az ilyen rendszerek valós időben skálázhatók, ami azt jelenti, hogy folyamatosan képesek kiszolgálni a növekvő igényeket anélkül, hogy rendszerszintű beavatkozásra lenne szükség.

A GDrive bevezetésével a Google nem lenne az első, hiszen a sok kisebb tárhelyszolgáltató mellett a Microsoft már évekkel ezelőtt bevezetett egy hasonló szolgáltatást: a Windows Live-csomag része a SkyDrive [3], amely tavaly május óta 62 országból, köztük Magyarországtól is elérhető, és 25 gigabájtnyi ingyentárhelyet ad - igaz, az egyes fájlok mérete nem haladhatja meg az 50 megabájtot. Az üzleti vonalat szolgálja ki az Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) nevű szolgáltatása [4], amely távolról elérhető számítógépeket ad bérbe, ahol az ügyfelek saját szoftvereiket futtathatják.

A GDrive mindkettőnél többet tudna azzal, hogy korlátlan tárhelyet biztosítana teljesen ingyen. A sokéves várakozás ellenére azonban most a szolgáltatás leginkább a jetire hasonlít: létezésére számos közvetett bizonyíték van, de saját szemével még senki nem látta. 2006-ban nyilvánosságra került egy screenshot, amelyen az akkor Platypus kódnéven emlegetett GDrive felülete látható, íme. Közvetett bizonyíték a GDrive létezésére 2007-ben a Platypus a Wakoopán [5] tűnt fel, azon a közösségi szájton, amely nyomon követi, milyen alkalmazásokat futtatnak a tagok. A figyelmes netezők észrevették, hogy több Google-alkalmazott is használja a Platypust, amely a jelek szerint az 1.6-os verziószámról az 1.8-asra lépett.

Az biztos, hogy a GDrive már megjelenése előtt felvet egy csomó aggályt, mert például ha elmegy az internetes kapcsolat [6], amire azért akad példa, akkor az ember ott marad a fájljai nélkül. Arról nem is beszélve, hogy a Google újra a személyes adatokat tároló nagy testvér képében bukkan fel, hiszen nemcsak hozzáfér az adatokhoz, hanem az ingyenességért cserébe valószínűleg kreatív módon elemzi is azokat, hogy a Gmailhez hasonlóan kontextusspecifikus hirdetésekkel díszítse körbe őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.