BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizedére esett a Pfizer profitja - A gyógyszeripar harca folytatódik

A világ legnagyobb bevételű gyógyszergyára, az amerikai Pfizer hétfőn 266 millió dolláros adózott eredményt jelentett a tavalyi utolsó negyedévről, 90 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 2,724 milliárdnál. Egyszersmind hivatalosan bejelentették, hogy 68 milliárd dollárért megvesznek egy kisebb amerikai gyógyszergyárat, a Wyeth-t.

A Pfizer bevétele 4 százalékkal 12,346 milliárd dollárra csökkent 12,87 milliárdhoz képest. Ezzel a tavalyi egész évben az adózott eredménye gyakorlatilag stagnált, 0,5 százalékkal 8,104 milliárd dollárra fogyatkozott a 2007-es 8,144 milliárdról. A bevétele 0,25 százalékkal 48,296 milliárd dollárra csökkent 48,418 milliárdról. Erre az évre most 44-46 milliárd dollár között várja bevételét a Pfizer.

Tavaly a nehézségeket nem a világgazdasági válság okozta, a profitot vizsgálatok és jogi eljárások költsége és az amerikai igazságügyi szervekkel peren kívül kötött megállapodás ára vetette vissza, főleg egy szer miatt, amelyet 2005-ben kivontak a piacról, szívinfarktus és agyvérzés kockázatának gyanúja miatt.

Egyszeri tételek nélkül a Pfizer adózott eredménye 4,389 milliárd dollár lett volna az utolsó negyedévben, 29 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és egész évben 16,366 milliárd dollár, 8 százalékkal több a 2007-esnél.

A bevételt néhány hatóanyag amerikai és külföldi szabadalmának, kizárólagosságának lejárta és a dollár erősödése is rontotta.

A Pfizer-Wyeth egyesülés a legnagyobb értékű a világ gyógyszeriparában azóta, hogy a brit GlaxoWellcome megszerezte az amerikai SmithKline Beechamet 76 milliárd dollárért 2000-ben. A Pfizer által készpénzben és saját részvényekben fizetendő ár 29 százalékos felárat tartalmaz a Wyeth múlt csütörtöki tőzsdei értékéhez képest, amikor az ügyletnek először híre ment. A Pfizer az ár harmadrészét finanszírozza csak hitelből.

Az egyesülést az indokolja, hogy folytatódik a gyógyszeriparban a harc a viszonylagosan csökkenő állami egészségügyi kiadásokért az újító és az utángyártó gyógyszergyárak között, miközben az új, szabadalmaztatható hatóanyagok a nagy fejlesztési költségek és az engedélyezési eljárások lassúsága miatt lassabban jelennek meg a piacon, mint ahogy a régebbi szabadalmakkal védett, milliárdos bevételeket hozó hatóanyagok kizárólagossága lejár. Az egyesüléssel a Pfizer előbbre jut az oltóanyagok piacán is, illetve csökkenti a konkurenciát több területen, ahol eddig a két cég tevékenysége párhuzamos volt. Az ügylet zárását legkésőbb ez év végére tervezik.

Ezért a Pfizer folytatni akarja a költségcsökkentést is. Az utóbbi két évben 15 ezer alkalmazottját bocsátotta el, és idén további 10 százalékos létszámcsökkentést tervez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.