BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új munkarendről tárgyalnak Ferihegyen

Új munkarendre nyújtott be kész javaslatot a Budapest Airport (BA).

A Budapest Airport olyan munkarendet szeretne bevezetni, amely igazodik a repülőtéri forgalomhoz és a dolgozók életét is tervezhetővé teszi. A tárgyalások elején a BA egy részletes, mindenre kiterjedő tervezetet adott át az érdekképviseleteknek. Ebben az új javasolt 8 órás műszakok szerint bontotta le mind a 279 utasbiztonsági területen dolgozó kolléga fél éves beosztását - napokra és órákra lebontva. Az új rendszerben a BA fél évre előre kidolgozná a beosztásokat, a végleges terveket a dolgozók négy héttel előbb kapnák meg.

A repülőtér üzemeltetője tegnap már ismertette a munkarendekről szóló javaslatát a szakszervezetekkel. Eszerint az utasbiztonsági területen a műszakok hossza 12 óráról 8 órára csökkenne. Az új javasolt munkarend, jobban igazodik a repülőtéri forgalomhoz és a dolgozók életét is tervezhetőbbé teszi. Az új rendszerben már a BA fél évre előre kidolgozná a beosztásokat. A végleges terveket a dolgozók négy héttel előbb kapnák meg.

Amennyiben az előzetes terveken hét napon belül forgalmi okokból változtatni kell, akkor azt a BA rendkívüli munkavégzésként kifizeti a dolgozóknak. A BA vezetése kijelentette, hogy a Fegyveres Biztonsági Őrség munkarendjén nem kíván változtatni. A sztrájkbizottság kijelentette, nem tud állást foglalni a BA munkarend-javaslatáról addig, amíg nem látják, hogy ez és a műszakpótlékok változása miként hat a munkavállalók jövedelmére. A műszakpótlékokról a munkarendeket követően tárgyalnak a felek. Az érdekképviseletek a mai egyeztetésen sem válaszoltak a BA által múlt héten javasolt kölcsönös biztosítékokat tartalmazó megállapodás-tervezetre, amelynek célja, hogy nyugodt körülményeket teremtsen a KSZ tárgyalására.

Ennek érdekében azt kéri, hogy január 23-ig, a KSZ tárgyalások alatt ne legyen munkabeszüntetés Ferihegyen. A BA értetlenségét fejezte ki, hogy miért nem elég 120 óra arra, hogy egy egy oldalas, három pontos megállapodásról a sztrájkbizottság véleményt alkosson. Többször kapott a BA ígéretet, de eddig egy határidőt sem tudott betartani a sztrájkbizottság. Egyúttal kijelentette, kedd délután 17:30-ig várja az érdekképviseletek válaszát, véleményét. Szerdán 10:30 perckor folytatódnak a tárgyalások, amelynek napirendje kibővül a biztonsági ellenőrök és a fegyveres biztonsági őrök munkarendjének tárgyalásával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.