BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna nem küld gázt

Tegnap kora délután Ukrajna elzárta a gázcsapot. Este már csak Ausztria felől érkezett némi gáz Magyarországra. Ha időközben nem rendeződne az elfajult orosz–ukrán vita, Molnár Csaba szakminiszter ma felkéri a hazai nagyfogyasztókat, hogy gáz helyett olajjal tüzeljenek, illetve álljanak át más energiahordozóra.

Végső esetben e körben szükség lehet az energiafelhasználás korlátozására is. A hazai szükséglet néhány héten keresztül teljes mértékben kielégíthető a kereskedelmi tárolókból, a lakossági ellátás nincs veszélyben. Mindenesetre Magyarország értesítette Szerbiát és Boszniát, hogy nem tud számukra gázt küldeni.

A napi magyar gázszükséglet körülbelül 68 millió köbméter. Ennek kielégítésére a lezsugorodott import és a saját termelés mellett a tárolók gáza vehető igénybe. A lapunknak nyilatkozó hazai felhasználók egyike sem érezte meg az importzavart. „Most vizsgázik a hazai gázrendszer. A tárolói készletek megfelelőek, ahogyan az ötlépcsős fogyasztáskorlátozási terv is” – mondta Kiss Péter, a KPMG energiaügyekért felelős partnere. 7., jegyzet 16. oldal

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.