BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korlátozza a futtatható programok számát a Windows 7 Starteren

A Microsoft piacra dobta olcsó, kifejezetten netbookokra szánt operációs rendszerét, a Windows 7 Starter Editiont, de szabott egy feltételt: a rendszeren egyszerre maximum három alkalmazás futtatható. Elemzők szerint az Angliába szállító gyártók ennek hatására a drágább Home Premium verziót választják majd.

A Microsoft a múlt héten jelentette be a Windows 7 Starter Edition érkezését, mondván: az operációs rendszer költségkímélő alternatívát jelent a netbookokhoz.

A Starter azonban egy speciális tulajdonsággal rendelkezik: egyszerre maximum három program futhat rajta, beleértve a háttérben működő alkalmazásokat, de leszámítva a vírusvédelmeket – írja a PC Pro. Ezt azt jelenti, hogy ha például egy felhasználó elindítja a Skype-ot és az MSN-t, akkor már csak egy programot nyithat meg.

A Microsoft szerint a döntés segít majd a netbookok képességeinek megfelelő maximális teljesítmény elérésében, ugyanakkor nem cáfolja, hogy az opció valószínűleg arra sarkallja majd a brit gyártókat, hogy a korlátozás nélküli Home Premium verziót telepítsék. Redmond szerint fontos, hogy a Windows két verziója között világos legyen a határvonal: a gyengébb gépekhez a Starter, a fejlettebbekhez a Home Premiumot telepíthetik, de – hangsúlyozták – a forgalmazó joga a döntés. Emellett a szoftveróriás azt is közölte: felméréseik szerint a legtöbb felhasználó egyszerre csak két programot futtat, így a korlátozás a többségre nem lesz hatással.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.