BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alkalmi vétel

A gazdasági válság miatt egyre többen keresnek az interneten alkalmi vételt, az efféle tranzakciókhoz azonban nem árt kellően felkészültnek lenni – hívja fel a magyarországi felhasználók figyelmét is egy osztrák jogi tanácsadó iroda.

Bár a kaliforniai eBaynek nincs még hazai internetelérése, sok magyarországi felhasználó és kereskedő használja a netes árveréssel foglalkozó társaság amerikai, osztrák vagy német honlapját.

Éppen amikor a költekezési kedv – mint a mostani gazdasági válságban – alábbhagy, előszeretettel keresünk kedvező lehetőségeket az interneten. Idesorolhatók az eBayen tartott árverések is: itt hozzánk hasonlóan más magánszemélyek és hivatásos kereskedők is árulnak szinte mindent, az MP3-lejátszóktól az autókon keresztül egészen az ingatlanokig. Ha valaki például ajánlatot tesz egy álomautóra, és az aukció végeztével az övé a legmagasabb ajánlat, örülhet a megszerzett kincsének. A vásárlás azonban nem mindig ilyen egyszerű.

Mit tehetünk például akkor, ha az eladó megtagadja a termék átadását arra hivatkozva, hogy az elért ár véleménye szerint túl alacsony? Jó tudni, hogy az eBayen keresztül lebonyolított aukciók esetében – ugyanúgy, mint egy hagyományos üzletben lezajló vásárlásnál – az eladó és a vevő között adásvételi szerződés jön létre. Az eladó köteles az árut kiadni a vevőnek, és a vevőnek ki kell fizetnie a vételárat. Így ha az eladó vonakodik, a vevő beperelheti őt emiatt. De be is szerezheti ugyanazt a típusú terméket egy másik eladótól, és ha utóbbi többért kínálja neki megvételre, a különbözetet követelheti az eBayen keresztüli eladótól.

Vevőként ezen túlmenően figyelemmel kell lennünk arra, hogy ha az eBayen hivatalos kereskedőtől vásárolunk valamit, az áru átvételétől számított nyolc napon belül indoklás nélkül is elállhatunk a szerződéstől. A kereskedőnek pedig kötelessége a vásárlót tájékoztatni az elállási jogáról. Ha ezt az információt a vállalkozásra vonatkozó információkkal, a termék lényeges jellemzőivel és egyéb feltételekkel együtt írásban legkésőbb a termék átadásáig nem közli, ez a nyolcnapos visszalépési lehetőségünk három hónapra meghosszabbodik. Ne felejtsük el azonban, hogy ha visszaküldjük az átvett terméket, annak költségei minket terhelnek. Továbbá, csakúgy, mint egy üzletben bonyolított vásárlás esetén, vevőként követelhetjük a megvásárolt termék megjavítását is, ha a szavatossági időn belül hiba lép fel.

„A vásárlóknak azt tanácsoljuk, hogy mindig gondoljanak a rendelkezésükre álló elállási jogra” – mondja Torsten Braner, az Enwc nemzetközi jogi tanácsadó csoport budapesti partnere. „Tisztában kell lennünk azonban azzal is, hogy ha nem hivatásos kereskedőtől vásárolunk, hanem magánszemélytől, akkor nem érvényes az elállási jog, vagyis akár tetszik az áru, akár nem, ki kell azt fizetnünk, máskülönben kártérítéssel nézhetünk szembe” – fűzi hozzá a szakember.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.