BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezáródó ingatlanalapok

Befektetés. Tegnapig kellett határozniuk a befektetőknek arról, maradnak-e a Raiffeisen Ingatlan Alapjában. Az előzetes adatok alapján legalább 60 százalékos tőkekivonásra számítanak a 44 milliárd forintnyi vagyont kezelő alapnál (lapzártánkig még nem álltak rendelkezésre végleges adatok). Nem biztos azonban, hogy az eszközérték csökken, mivel a Raiffeisen Bank megvásárolja a kivonuló befektetőktől a befektetési jegyeket.

A raiffeisenes ingatlanalap április 2-án alakul hivatalosan zárt végűvé, futamideje négy év lesz, az alapkezelő erre az időszakra évi 6 százalékos hozamot garantál a befektetőknek. Néhány nap különbséggel hasonló sors vár az Európa Ingatlanbefektetési Alapra is. A konstrukció április 6-án válik három és fél éves futamidejű zárt végű alappá, szintén 6 százalékos éves garantált hozammal.

Az emiatt bekövetkező tőkekivonások egy része elkerülhetetlen. Az ingatlanalapok alapja konstrukciók például nem alakulhatnak zárt végűvé, így kénytelenek visszaváltani az átalakuló alapokban lévő befektetési jegyeiket. A Budapest Alapkezelőnél lévő ingatlanalapok alapja például nagyjából négy-öt milliárd forintot forgatott a Raiffeisen és az Európa ingatlanalapjaiban, a mintegy 400 millió forintot kezelő Volksbank Ingatlan Alapok Alapja pedig vagyona túlnyomó többségét a Raiffeisen ingatlanalapjában tartotta.

Az egyéni ügyfelek sem szívesen maradnak azonban az alapokban: az ingatlanalapos befektetők érdekeiért küzdő Banki Károsultak Önvédelmi Szövetségének (KÖSZ) tagjai például javarészt a kiszállás pártján állnak. „A több mint hétszáz tagból csak egyetlenegyről tudok, aki fontolgatja, hogy marad” – mondja Hajdú Miklós, a KÖSZ egyik vezetője. Hajdú maga is rendelkezik Raiffeisen ingatlanalapos befektetési jegyekkel, és a visszaváltás mellett döntött. Ennek több oka is van. Egyrészt megrendült a bizalma az alapkezelőben, a konstrukcióban és a pénzügyi felügyeletben, másrészt úgy véli, a jelenlegi világgazdasági helyzet nem kedvez semmiféle hosszú távú befektetésnek, így nem szeretné a pénzét illikvid eszközben tudni, de a garantált hozamot is kevesli, hiszen a piacon alacsony kockázat mellett ennél jóval magasabb nyereséget is el lehet most érni.

A bizalomvesztés érthető. Az ügyfeleknek már nemcsak az fáj, hogy a tavaly novemberi felügyeleti felfüggesztés óta nem jutnak hozzá a pénzükhöz, de az is, hogy az árfolyamok esése miatt a befektetésük értéke jócskán csökkent. Az értékbecslők különösen a zárt végűvé alakuló alapokat értékelték le nagymértékben: a Raiffeisen konstrukciója hat hónapos időtávon már 16,7, az Európáé több mint 37 százalékos mínuszban van, de szinte mindegyik ingatlanalap árfolyama esett, így a néhány nap múlva esedékes nyitás után újabb tőkekivonási cunami várhat a konstrukciókra. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.