BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre nagyobb a kereslet az atomerőművek iránt

Növekszik a kereslet az atomerőművek iránt, a KPMG közép-kelet-európai atomenergetikai elemzése szerint 2008 őszén már világszerte 221 atomreaktor megrendelése volt ajánlati szakaszban, 97-et pedig már megrendeltek, vagy terveztek megrendelni.

A kereslet növekedése áremelkedéssel jár, ezért is sürgető lenne dönteni a paksi atomerőmű bővítéséről. Az új atomerőművi blokk vagy blokkok magyarországi telepítéséről szóló előterjesztéshez a parlament hozzájárulása szükséges. Ez várhatóan már a tavaszi ülésszakon megtörténik - mondta a napokban Molnár Csaba energiaügyekért is felelős miniszter.

A korábbi tájékoztatás szerint a paksi telephely legalább két, egyenként ezer megawatt kapacitású új blokk elhelyezésére alkalmas műszaki, környezetvédelmi és biztonsági szempontból is. Pakson jelenleg négy, egyenként 500 megawatt kapacitású blokk üzemel.

A KPMG atomenergetikai elemzése megjegyzi, hogy a legtöbb erőmű-megrendelés Ázsiából származik, és 80 százalékban olyan országban telepítenek új blokkokat, ahol már van atomerőmű. A nukleárisreaktor-szállítók piaca az orosz mellett három nagy szereplőre koncentrálódik, miután az Areva a Mithusbishi Heavy Industries-val szövetkezett, a General Electric a Hitachival, a Westinghouse a Toshiba leányvállalata lett.

A kelet-európai térségben gyakorlatilag minden ország foglalkozik atomerőmű-bővítéssel és -építéssel, vagy gondolkozik rajta. Bulgáriában a kormány javasolta a kozloduji atomerőmű bővítését, de ott a belenei atomerőmű befejezése a prioritás.

Csehországban a CEZ energetikai vállalat már kérte a Környezetvédelmi Minisztériumtól, hogy készítsen környezeti hatástanulmányt a temelíni atomerőmű új blokkjainak telepítésére. Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország bejelentette, hogy közösen terveznek atomerőművet építeni Litvániában.

Romániában a 2020-ig szóló stratégia írja elő cernavodai atomerőmű két blokkjának befejezését. Horvátországban, ahol nincs atomerőmű, a kormányfő tett támogató kijelentést ilyen beruházáshoz. Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban valamint Bulgáriában a lakosság többsége támogatja az atomenergiát.

Az atomerőművel szintén rendelkező Románia pedig azok között az országok között van, ahol 31 és 40 százalék között mozog a támogatottság. A térség országaiban a megkérdezettek főbb érvei: az atomenergia segít a globális felmelegedés elleni harcban, és alacsonyabb energiaárakat tesz lehetővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.