BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kényes céges adatok

Bizalmas céginformációkat vihetnek magukkal az elbocsátott alkalmazottak, legalábbis ez derült ki egy közelmúltban végzett felmérésből. A munkájukat elvesztettek 59 százaléka ismerte be, hogy ilyen jellegű adatokkal a tarsolyában távozott a vállalattól – áll a Symantec és a Ponemon Institute jelentésében.

Az idézett tanulmány megállapításai az állásukat tavaly elvesztett vagy a munkahelyükről kilépett alkalmazottak körében végzett felmérésen alapulnak. Az elemzés megállapítja azt is, hogy ha az érintett cégek szigorúbb szabályokat és módszereket vezettek volna be az adatvédelemre, az ilyen lopások nagy része megelőzhető lett volna.

A céges adatok eltulajdonítását beismerő válaszadók 61 százalékának kedvezőtlen képe van a korábbi munkaadójáról. A leggyakrabban eltulajdonított nyilvántartások közé az e-mail listák, az alkalmazottak adatai, a vevők kapcsolati adatait tartalmazó listák és nem pénzügyi információk tartoznak. Bár a válaszadók sokféle területen dolgoztak, legtöbbjük a pénzügyi szolgáltatások területén volt alkalmazásban.

A megkérdezettek több mint fele CD-re vagy DVD-re, 42 százalékuk az egyre népszerűbb USB-memóriára töltött le információt, 38 százalékuk pedig magán e-mail címre küldött csatolmányt. A felmérésben részt vevők közel négyötöde szerzett meg bizalmas adatokat a munkaadó engedélye nélkül. Mindezt azért is tehették meg, mert a munkáltatók nem számoltatták el őket távozásuk előtt a papíralapú vagy elektronikus dokumentumokkal. Az elemzés másik meglepő megállapítása, hogy az elbocsátottak negyedének a távozás után is megmaradt a hozzáférése a foglalkoztató számítógéprendszeréhez vagy hálózatához. vg

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.