BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Távmunkaprojekt hazai kkv-knak

A távmunkát a hazai kis- és középvállalkozások körében népszerűsítő országjárás indul várhatóan áprilistól, az ezt már gyakorló cégek részvételével.

A szervezet kampányának célja, hogy az otthonról végzett munka előnyeivel és lehetőségeivel megismertesse a kis- és középvállalkozásokat. A Budapestet, Debrecent, Győrt és Székesfehérvárt érintő idei rendezvénysorozat során szakértők, illetve a távmunkát már alkalmazó vállalkozások ismertetik a módszer lényegét – vázolta az elképzeléseket Tóth Attila, az iWork Alapítvány kuratóriumának az elnöke.

A távmunka főként két dolog miatt éri meg a kkv-knak is, egyrészt csökkenthetik az irodaköltségeiket, másrészt pedig az utazás elkerülésével nemcsak időt, de pénzt is megtakaríthatnak. Ráadásul nem feltétlenül az a lényeg, hogy mennyit tud megtakarítani egy vállalkozás a távmunka révén, hanem inkább az, hogy mennyit képes nyerni vele, így például olyan szellemi tőke bevonásával, amelyet másként nem tudott volna elérni – tette hozzá Tóth Attila.

Bár több szervezet és program is létezik a távmunka népszerűsítésére, egyelőre gyerekcipőben jár ez a foglalkoztatási forma Magyarországon.

Az átlagtól abban tér el az iWork programja, hogy nem a munkavállalói oldalról közelít a kérdés felé – ahol egyébként igen nagyfokú hajlandóság mutatkozik erre a lehetőségre –, hanem igyekszik a munkaadók szemszögéből vizsgálni a helyzetet. A kkv-k vezetőinek jelentős része nincs tisztában azzal, hogy így is tudna munkát adni, ennek hátterében az állhat, hogy nem eléggé járatosak az informatikában, és nem ismerik a lehetőségeket a munkavállalók rugalmas foglalkoztatási kereteken belül történő alkalmazására – számolt be a tapasztalatokról Tóth Attila.

A kkv-k mint közös célcsoport miatt döntött úgy a Google, hogy támogatja a kezdeményezést – mondta el érdeklődésünkre Peresztegi Zoltán, a társaság magyarországi képviselője. A közös platform pedig az informatika, amely összeköti a távmunkát és a Google-szolgáltatásokat. A cégnek két olyan megoldása is van, amelyet kkv-kra szabva fejlesztett ki, a hirdetési lehetőséget kínáló Adwords és a Google Alkalmazások nevű programcsomag, amely a távmunkában dolgozók közötti együttműködést szolgálja.

A kis- és középvállalkozásoknak szóló innovációs szemináriumok szervezése mellett az iWork Alapítvány önkormányzati partnerprogramot is hirdet. A kezdeményezés keretében felméri a települések, kistérségek területén felmerülő – internetes munkavégzéssel is megvalósítható – munkalehetőségeket. Az alapítvány tervbe vette egy országos szintű, komplex távmunkaházprogram elindítását is: az első lépésben 15-20 térségi központban nyílna lehetőség távmunkaközpontok létrehozására.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.