BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válaszúton az iskolai PC-projekt

Oktatás. Válaszút elé került Magyarországon az iskolai oktatást internetes számítástechnikai alapokra helyező Classmate PC (CMPC) program. Az Intel globális kezdeményezésén és az általa tervezett „diákbiztos” számítógépeken alapuló projekt hazai tesztidőszaka a múlt év végén lényegében befejeződött – mondja Gacsal József, az amerikai informatikai óriáscég itteni leányvállalatának üzletfejlesztési igazgatója. A kiépítettségtől és a megrendelt darabszámtól függően darabonként 200–350 dollárnak megfelelő összegért beszerezhető hardver magyarországi összeszerelésének a feltételei is adottak – mint megírtuk: az Albacomp nyerte el a lehetőséget.

A kérdés most az, hogy a program iránt érdeklődő általános és középiskolai oktatási intézmények hogyan juthatnak hozzá, illetve miből finanszírozhatják a hozzá kapcsolódó tananyagokat, szoftvereket, illetve a tanárok felkészítését.

Utóbbi ugyanis kulcseleme a sikeres bevezetésnek – hangsúlyozza Gacsal József.

Kérdésünkre elmondta, a projekt továbbvitele kétféle módon lehetséges. Az első, ha a kormányzat saját uniós forrásaiból maga rendelné meg a hozzávalókat, ez azonban a kormányváltással bonyolított jelenlegi helyzetben nem látszik egyszerű feladatnak. A másik lehetőség, hogy az oktatási intézmények ösztönzik az önkormányzatokat, pályázzanak a rendelkezésükre álló különféle, ugyancsak uniós oktatási keretekből (TÁMOP, TIOP) erre a célra.

A projekt hazai támogatói számára minden bizonnyal hiú remény lehet – a gazdaság mostani körülményei között – bízni a portugál példa ragadósságában. Az ottani kormány tavaly mindöszsze néhány hónapon belül hozta meg a döntést, és első körben rendelt félmilliót a Classmate PC-ből, megszervezte az ottani gyártást, további több százezer darabbal már az ottani szállító csinált nagy üzletet Venezuelában – hangzott el a tegnapi tájékoztatón. Dél-Európában, Szer-biában és Macedóniában is elindultak az első tesztprogramok. Magyarországon jelenleg három helyen folyt/folyik a tesztüzem, két budapesti iskolában, valamint a Jövő Házában 25-25-25 ütés- és ejtésálló, a gyerekek kézméretéhez igazodó számítógépen. A projekt azonban messze nem csupán az eszközről szól – mondja Gacsal József. Pozitívum, hogy mára mind a PC-nek, mind a tananyagoknak elkészült a magyar verziója, s rendelkezésre áll egy jelentősebb létszámú oktatói csapat is. VG



Tanulságok

A szükséges internetes sávszélesség kordában tartható, okos konfigurálással az eszköz ára kevesebb pénzből is kihozható.

A program használatával megnőtt a diákok érdeklődése a műszaki tárgyak iránt, s egyben csökkent az iskolai hiányzások száma.

Az effajta oktatásban részesülők számára könynyebbé válhat a munkára való felkészítés is.

A program használatával megnőtt a diákok érdeklődése a műszaki tárgyak iránt, s egyben csökkent az iskolai hiányzások száma.

Az effajta oktatásban részesülők számára könynyebbé válhat a munkára való felkészítés is.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.