BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vita: kódex vagy törvény

Szlovákia már lépett: egy friss jogszabály legfeljebb 3 százalékban maximálja azoknak a kereskedelmi viszszatérítéseknek a mértékét, amelyeket az üzletláncok kérhetnek az élelmiszer-beszállító cégektől.

Tisztességtelen szerződéses feltételnek számít, ha az áruházláncok ennél több visszatérítést kérnek „polcpénz” címén. A törvény megszegői akár 300 ezer eurós (csaknem százmillió forintos) bírságot is fizethetnek.

A magyar agrárpiaci szereplők is egyre hangosabban sürgetik az erőfölényükkel visszaélő üzletláncok megregulázását. Az év eleje óta folynak szakmai tárgyalások egy élelmiszerkódexről, ám a megegyezés egyre késik. Pedig közben elkészült egy törvényjavaslat is. Szakértők szerint legkésőbb március végére el kell dőlnie, lehet-e konszenzus a kódex ügyében.

Ha nem lesz egyezség, „automatikusan beindul” a törvénykezési folyamat, vagyis komolyabb szankciókat is tartalmazó jogszabály léphet életbe a jóval puhább önszabályozás helyett. Egyes feltételezések szerint van esély arra, hogy a kódexet a felek már ezen a héten aláírják.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.