BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ősztől jön a kísérleti mobil BKV-jegy

Időalapú, hatvan és kilencven perces konstrukció bevezetését tervezi a Budapesti Közlekedési Vállalat

Mobilos vásárlás. A BKV Zrt. várhatóan a második fél évtől mobiljegy bevezetését tervezi – tudtuk meg a cég illetékeseitől. A közlekedési vállalat tervei között a „mobil 60-90 jegy” megvalósítása szerepel, ennek érvényessége hétköznap fél öt és 23 óra közötti vásárlás esetén 60 perc, 23 óra és hajnali fél öt között, illetve hétvégén és munkaszüneti napokon 90 perc lenne. A mobiljegy a többi jegy- és bérletárral nem lesz összefüggésben. Kiegészítő jellegű, azaz a tarifarendszer olyan új eleme, amellyel az utasok a nap bármely időszakában, bárhol jegyet tudnak vásárolni. A bevezetés egyelőre kísérleti jellegű lenne, s a tapasztalatok elemzése és értékelése után véglegesítik.

A Fővárosi Közgyűlés már a BKV Zrt. 2008. évi viteldíjainak megállapításakor rendeletbe foglalta a „mobil 60-90” jegyet. Az új bilétafajta azonban nem lépett életbe a tarifaemeléssel egy időben, azt a közgyűlés új rendelet megalkotásához kötötte a technikai és egyéb feltételek kidolgozásának szükségessége miatt. A mobiljegy ára viszont továbbra is az akkor tervbe vett 499 forint marad – a mobilos tranzakciókhoz kapcsolódó egyéb költségeket az utas fizeti. A főpolgármesteri kabinet a múlt év decemberében tárgyalt ismét az elképzelésről, és a BKV-tól kérte a tesztidőszak pénzügyi tervének pontosítását, ezt a cég azóta el is végezte. A társaság számításai szerint a bevezetés első évében a vonaljegyvásárlások 3 százaléka valósulhat meg mobiltelefonnal. Ez a féléves tesztidőszakban 340 ezer mobiljegy-értékesítést jelentene. A terveik szerint a gyakorlatban az utas a felszállás előtt SMS-sel megvásárolt jegyet a mobiltelefonja kijelzőjén mutatná meg a társaság jegyellenőreinek, akik az ahhoz rendelt, időszakonként változó azonosító alapján ellenőriznék az érvényességét. A közbeszerzési eljárás jelenleg előkészületi fázisban van. A BKV Zrt. az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétételre megküldött hirdetménye szerint a mobiljegy-értékesítés (Java- és SMS-alapú) technikai feltételeinek megteremtésére és mobiljegy-értékesítő szolgáltatás nyújtására tárgyalásos eljárást indított – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A tender részeként 500 készüléket rendel a mobiljegy-értékesítés ellenőrzésére egyaránt alkalmas mobiltelefonokból. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.