BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Küszöbön a mobil-VoIP

A hagyományos mobilszolgáltatók számára óriási kihívásként, sőt inkább fenyegetésként minősíti az amerikai Gartner piackutató a vezetékes után a mobilhálózatokban is megjelenő, főként az ingyenességéről ismert internetalapú telefonálást (VoIP). Egyik legutóbbi felmérésében nem kevesebbet állít, mint hogy tíz év múlva a mobilhangforgalom több mint 50 százaléka már ilyen módon zajlik. A világ mobilszolgáltatói jelenleg együttvéve évi 693 milliárd dollárt könyvelhetnek el a mobilos beszélgetésekből. Ennek egy nagyobb szeletét veszíthetik el a következő években a hálózattal is rendelkező hagyományos szolgáltatók a VoIP-technológiára építő más piaci szereplők javára. Utóbbiak kategóriájába sorolják a szakértők a már ma is nagyon látogatott portálokat, a Google-t, a Facebookot, a MySpace-t és a Yahoo!-t, az ezek mögött álló vállalkozások a mobil-VoIP-alapú hangszolgáltatás opcióval kívánják majd kiegészíteni jelenlegi „kommunikációs elosztó központjukat”.

A piackutató elemzői azonban azt is sietnek leszögezni, hogy noha a technológia már valóban rendelkezésre áll, sőt a 3 nevű szolgáltató jóvoltából Nagy-Britanniában már gyakorlati példa is van rá, a szolgáltatás gyors elterjedésére legalábbis a soron következő néhány esztendőben nem kell számítani, legfeljebb öt-nyolc év múlva.

Tömeges elterjedéséhez ugyanis a jelenleginél nagyobb adatátviteli kapacitású mobilinternet-hálózatokra van szükség, ezt a negyedik generációs rendszerek képviselhetik. Ez utóbbiak telepítése széles körben a következő évtized második felében várható, feltéve, ha a mostani kedvezőtlen világgazdasági környezet nem késlelteti további évekkel a technológia meghonosítását.

Az internetalapú mobiltelefonálás várható népszerűsége nem fenyegeti ugyanakkor a szöveges üzenetküldésnek sem a hagyományos mobilos formáját, vagyis az SMS-t, sem a mobilra is letölthető elektronikus levelezést, sőt, ezek lesznek az igazi kihívói a mobil-VoIP-nak.

Európában a legtöbb mobiltávközlési cég maga dönti el, hogy engedélyezi-e hálózatában a VoIP használatát. A német T-Mobile már be is jelentette tiltási szándékát, és ezt nagyon rossz néven vette Viviane Reding, az Európai Unió távközlési biztosa. Úgy vélte, határozottan fel kell lépni az ilyen mértékű piaci erőfölénnyel szemben, és egyben szabad utat kell engedni az innovatív szolgáltatásoknak. Már el is készíttetett egy tervezetet, amely zöld jelzést adna a mobil-VoIP-nak. SGy

Alkalmazás

Piacra dobásának első két napján már több mint egymillió felhasználó töltötte le a Skype-alkalmazás április elején bemutatott iPhone verzióját a mobiljára. Nem csak az Apple okos telefonjára és nem csak a Skype írt már megfelelő szoftveralkalmazást mobil-VoIP-ra.

A VoIP-szoftver kétféleképpen használható, a mobilos ügyfél okos telefonjával vezeték nélküli internethálózatra (közkeletű nevén wifi) kapcsolódik, ez – ha az adott hellyel szerencséje van – díjmentes, vagy mobilinternet-előfizetéssel a mobilcégek hálózatait használva futtatja az alkalmazást.



A VoIP-szoftver kétféleképpen használható, a mobilos ügyfél okos telefonjával vezeték nélküli internethálózatra (közkeletű nevén wifi) kapcsolódik, ez – ha az adott hellyel szerencséje van – díjmentes, vagy mobilinternet-előfizetéssel a mobilcégek hálózatait használva futtatja az alkalmazást. Hazai operátorok a VoIP-ról Winkler János vezérigazgató-helyettes, T-Mobile. Komoly átalakulást hozhat a technológia az iparágnak, de nem tartunk igazából tőle, hiszen a jó minőségi mobil-VoIP-szolgáltatáshoz itt is generációváltás, még gyorsabb hálózatok szükségesek. A 3 nevű szolgáltató „ingyentelefonja” nem fenntartható üzleti modell, hanem egy elkeseredett szolgáltató végső lépése.

Anders Jensen vezérigazgató, Pannon GSM Zrt. A mobil-VoIP-tól nem kell tartani, más szükségleteket elégít ki, nem kannibalizálja a hagyományos hangpiacot, miközben növeli az adatforgalmat. Ez vezethette a 3 nemrégiben beindított „ingyentelefon”-szolgáltatását is, miután a szolgáltató amúgy is adatforgalmat bonyolító hálózatra rendezkedett be a brit piacon.

Lakatos Péter stratégiai igazgató, Vodafone Zrt. Semmilyen módon nem korlátozzuk a VoIP-forgalmat a mobilinternet-csomagjainkban. Nem aggódunk, nálunk néhány éves távlatban a mobilra telepített VoIP-kliensek nem nyernek számottevő teret a belföldi beszédforgalomban. Azt azonban elképzelhetőnek tartom, hogy a roamingforgalom egy számjegyű része idővel (két-három év) átterelődik VoIP-ra.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.