BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spórolós megoldás az e-számla

Magyarországon még meglehetősen vontatottan halad az elektronikus számlázás, noha ma már komoly számítások igazolják a technológia költségtakarékos voltát – hangzott el a közelmúltban Budapesten rendezett szakmai konferencián. A szervező ECR Magyarország főtitkára, Balogh Ferenc az elektronikus levélhez hasonlította az e-számla jelentőségét. Az e-mail évekkel ezelőtt világszerte gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá tette az ügyintézést. A technológiai átállásnak óriási a jelentősége, hiszen egyedül Európában mintegy 30 milliárd számlát állítanak ki évente – jelentős részét papíron.

Az elektronikusan kiállítottak jóval olcsóbbak – számlánként akár 200 forint is megtakarítható, nincs többé szükség nyomtatásra és postázásra sem, gyorsabb a pénzáramlás, és nagyobb a készletek forgási sebessége. Dániában mintegy 135 millió eurós megtakarítást értek el azáltal, hogy a közigazgatásban bevezették az elektronikus számlázást. A hazai közigazgatásban becslések szerint mintegy 60 milliárd forintot lehetne ezzel spórolni.

Sokan azért idegenkednek az EDI-alapú számlázásra való átállástól, mert attól tartanak, hogy bonyolult, hosszadalmas a bevezetés folyamata. Ma már elérhetők olyan webalapú alkalmazások, amelyeket akár három nap alatt üzembe lehet helyezni.

Az APEH is elfogadja az elektronikus számlázási rendszert. A konferencián szóba került az adatbiztonság kérdése ezzel kapcsolatban. Szakértők egybehangzó véleménye szerint az e-számlázás teljes mértékben biztonságos. Az üzleti vállalkozások többsége külső szolgáltatóval archiváltatja a számlákat, hiszen az jóval olcsóbb, mint a házon belüli megoldás, de a szakszerűséghez sem férhet kétség. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.